Dr. Ezra Dessers van HIVA KU Leuven en zijn team namen de jobs in de voedingssector onder de loep in de leerstoel ‘Arbeid 4.0 in de voedingsindustrie’. Hieronder vind je de 10 takeways die uit dat onderzoek naar voren kwamen.
1.
Technologie zorgt voor een verschuiving van verantwoordelijkheden naar de werkvloer en een uitbreiding van het takenpakket.
2.
Onduidelijkheid over de nieuwe taakeisen en de verdeling ervan kan leiden tot een hogere gepercipieerde werklast.
3.
Technologie maakt de sector kennisintensiever.
4.
De hogere verwachtingen gaan niet altijd gepaard met de nodige ondersteuning, opleiding en mogelijkheden om het verruimde takenpakket goed vorm te geven.
5.
Autonomie kan een belangrijk tegenwicht zijn tegen de stijgende taakeisen. Bijvoorbeeld door impact te hebben op de planning.
6.
Het zijn vooral teamleiders die meer taakeisen op hun bord krijgen.
7.
Herstelmogelijkheden kunnen als buffer fungeren. Denk aan voldoende fysieke en mentale rustmomenten tijdens het werk.
8.
De sector kent nog altijd veel routinematig en fysiek belastend werk. Voldoende herstelmogelijkheden zijn ook daar een aandachtspunt.
9.
Om werkstress en burn-out te voorkomen moet de arbeidsorganisatie worden herzien, en zijn investeringen in opleiding en begeleiding nodig.
10.
Medewerkers uit organisaties met flexibelere en organische structuren zullen technologieën eerder omarmen en de impact ervan minder negatief ervaren dan deze uit strikt hiërarchische structuren.