Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken, bedrijfsleiders, elke persoon binnen een slachthuis en/of uitsnijderij die te maken heeft met warenwetgeving en de interpretatie daarvan.
Doelstelling
• de deelnemers wegwijs maken in de opbouw en de inhoud van de Europese en Belgische levensmiddelenwetgeving
• de algemene levensmiddelenwetgeving wordt besproken, alsook de meest relevante wetgeving m.b.t. voedselveiligheid (overzicht van de wetgeving inzake microbiologische, chemische, fysische gevaren en allergenen)
Inhoud
• Inleiding: opbouw + databanken warenwetgeving
• Deel 1: opbouw kwaliteitszorgsystemen (BVP – HACCP – QMS) + link naar Horizontale Food Safety & Quality Reglementering
• Deel 2: horizontale wetgeving per type gevaar (M-C-F-A)
- Microbiologie
~ microbiologische richtwaarden versus microbiologische criteria
- Chemie
~ contaminanten-wetgeving
~ residuen-wetgeving
~ …
- Fysische gevaren
~ normen FDA/NVWA/FAVV
~ wetgeving
- Allergenen
~ wetgeving
• Deel 3: reglementering betreffende fabricage en bewaring
• Deel 4: reglementering betreffende etikettering en claims
Methode
• een interactieve en pragmatische aanpak (tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgeefster), gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten
• deelnemers krijgen de kans om zelf concrete fragmenten in wetteksten op te zoeken en te (leren) interpreteren
Duur
2 dagen
Inschrijven
De opleiding wordt georganiseerd vanaf 4 deelnemers. Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de mogelijke opleidingsdata.