Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken van chocoladeverwerkende bedrijven die exporteren naar de USA.
Doelstelling
Inzicht in FSMA-regelgeving
Inzicht in FSMA/FDA-terminologie en Preventive Controls for Human Food
Inleiding
De Food Safety Modernization Act (afgekort FSMA) heeft tot doel de veiligheid van levensmiddelen in de VS te waarborgen. De FSMA-regelgeving is van toepassing voor alle bedrijven die levensmiddelen exporteren naar de VS.
Er zijn een aantal verantwoordelijkheden die volgens de “Preventive Controls for Human Food Regulation" moeten uitgevoerd worden door de PCQI, deze omvatten:
1) voorbereiden van het Food Safety Plan
2) validatie van de Preventive Controls
3) records review
4) heranalyse van het Food Safety Plan
Inhoud
- aanpassingen nodig om je voedselveiligheids- en kwaliteitszorgsysteem aan te passen aan de FSMA-regelgeveling
- opstellen van een Food Safety Plan
- waar HACCP en BVP’s te situeren is als onderdeel van dit plan
- welk type preventieve controles zijn nodig
- vereisten nodig voor de registraties
- hoe correctieve maatregelen vastleggen, incl. het onderscheid tussen correcties en correctieve maatregelen
- wat zijn de vereisten voor het ‘Recall Plan’ zoals voorgeschreven in de FSMA
- vergelijking met de meeste commerciële lastenboeken (BRC, IFS …) – heb je al een BRC- of IFS-certificaat dan zal je duidelijk voorgesteld worden welke extra maatregelen je dient te implementeren om je bedrijf in overeenstemming te brengen met de FSMA
Er is voldoende tijd en ruimte ingebouwd voor vraagstelling en interactie.
Deze training
Via deze training bieden we een valabel alternatief voor de (hoger beschreven) trajecten. Bemerk dus: deze training leidt niet tot het officiële attest maar wordt wel gekenmerkt door een pragmatische insteek en aanpak. We houden daarbij rekening met sectorspecifieke voorbeelden en cases.
De aspecten uit het officiële curriculum worden belicht, met het oog op:
- verduidelijken welke aanpassingen nodig zullen zijn om je voedselveiligheids- en kwaliteitszorgsysteem aan te passen aan de FSMA-regelgeveling
- je leert m.a.w. hoe een Food Safety Plan dient opgesteld te worden (en waar HACCP en BVP’s te situeren is als onderdeel van dit Plan)
- we verduidelijken welk type preventieve controles nodig zijn
- uitleg m.b.t. de vereisten inzake registraties
- concrete toelichting m.b.t. het vastleggen van correctieve maatregelen (incl. het onderscheid tussen correcties en correctieve maatregelen)
- en tot slot: wat de vereisten zijn voor het ‘Recall Plan’ zoals voorgeschreven in de FSMA-regelgeving
Bovendien wordt er een vergelijking gemaakt met de meeste commerciële lastenboeken (BRCGS, IFS,…). Heb je al een BRC- of IFS-certificaat dan zal aangegeven worden welke extra maatregelen je dient te implementeren om je bedrijf in overeenstemming te brengen met de FSMA.Duur
1 dag