Samenvatting
FSMA-regelgeving is van toepassing voor bedrijven die levensmiddelen exporteren naar de USA. Deze training gaat dieper in op de FSMA-regelgeving en inzicht in de FSMA-/FDA-terminologie en een focus op de ‘Preventive Controls for Human Food’.

Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken van chocoladeverwerkende bedrijven die exporteren naar de USA.
Doelstelling
Inzicht in FSMA-regelgeving
Inzicht in FSMA/FDA-terminologie en Preventive Controls for Human Food

Inleiding
De Food Safety Modernization Act (afgekort FSMA) heeft tot doel de veiligheid van levensmiddelen in de VS te waarborgen. De FSMA-regelgeving is van toepassing voor alle bedrijven die levensmiddelen exporteren naar de VS.

Er zijn een aantal verantwoordelijkheden die volgens de “Preventive Controls for Human Food Regulation" moeten uitgevoerd worden door de PCQI, deze omvatten:
1) voorbereiden van het Food Safety Plan
2) validatie van de Preventive Controls
3) records review
4) heranalyse van het Food Safety Plan


Inhoud

  • aanpassingen nodig om je voedselveiligheids- en kwaliteitszorgsysteem aan te passen aan de FSMA-regelgeveling
  • opstellen van een Food Safety Plan
    • waar HACCP en BVP’s te situeren is als onderdeel van dit plan
    • welk type preventieve controles zijn nodig
    • vereisten nodig voor de registraties
    • hoe correctieve maatregelen vastleggen, incl. het onderscheid tussen correcties en correctieve maatregelen
    • wat zijn de vereisten voor het ‘Recall Plan’ zoals voorgeschreven in de FSMA
  • vergelijking met de meeste commerciële lastenboeken (BRC, IFS …) – heb je al een BRC- of IFS-certificaat dan zal je duidelijk voorgesteld worden welke extra maatregelen je dient te implementeren om je bedrijf in overeenstemming te brengen met de FSMA

Er is voldoende tijd en ruimte ingebouwd voor vraagstelling en interactie.

Deze training
Via deze training bieden we een valabel alternatief voor de (hoger beschreven) trajecten. Bemerk dus: deze training leidt niet tot het officiële attest maar wordt wel gekenmerkt door een pragmatische insteek en aanpak. We houden daarbij rekening met sectorspecifieke voorbeelden en cases.
De aspecten uit het officiële curriculum worden belicht, met het oog op:

  • verduidelijken welke aanpassingen nodig zullen zijn om je voedselveiligheids- en kwaliteitszorgsysteem aan te passen aan de FSMA-regelgeveling
  • je leert m.a.w. hoe een Food Safety Plan dient opgesteld te worden (en waar HACCP en BVP’s te situeren is als onderdeel van dit Plan)
  • we verduidelijken welk type preventieve controles nodig zijn
  • uitleg m.b.t. de vereisten inzake registraties
  • concrete toelichting m.b.t. het vastleggen van correctieve maatregelen (incl. het onderscheid tussen correcties en correctieve maatregelen)
  • en tot slot: wat de vereisten zijn voor het ‘Recall Plan’ zoals voorgeschreven in de FSMA-regelgeving

Bovendien wordt er een vergelijking gemaakt met de meeste commerciële lastenboeken (BRCGS, IFS,…). Heb je al een BRC- of IFS-certificaat dan zal aangegeven worden welke extra maatregelen je dient te implementeren om je bedrijf in overeenstemming te brengen met de FSMA.Duur
1 dag

Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Hotel Van der Valk
Baarleveldstraat 2 - 9031 DRONGEN (Tel 09 22 674 32)
Referentie
IPV/242/41/0170/82922/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer (of bedrijf dat behoort tot een groep met in totaal 100 werknemers of meer): € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor opleidingen voedselveiligheid en voedingstechnologie (volgens de voorwaarden van CEVORA)
Tijdsduur
8 uur, geen VOV
Datums
nog te bepalen
Uren
09u00-17u00, met lunch
Aantal inschrijvingen
0/15
Lesgevers
Catherine Keirse (Eva Moens Consult BV)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven