Samenvatting
Krijg inzicht in de sensorische eigenschappen van bereide vleeswaren en vers vlees en de smaakbeinvloedende factoren. Praktische degustatiesessies van Europese referentieproducten en Belgische producten als kookham, drooggezouten ham, gefermenteerde worst.

Doelgroep
Werknemers uit de afdelingen productontwikkeling, R&D, marketing, kwaliteit van producenten van bereide vleeswaren en vers vlees.

Doelstelling
Inzicht krijgen in de sensorische eigenschappen van bereide vleeswaren en vers vlees en in de smaakbeïnvloedende factoren.


Inhoud

  • algemene inleiding: kwaliteit van levensmiddelen, smaakperceptie, methodieken om smaak te meten en te begrijpen
  • productkennis bereide vleeswaren en vers vlees
  • sensorische analyse van charcuterieproducten en vers vlees (Good Sensory Practices: selectie van descriptoren via rondetafelsessies, sensorische testen, …)
  • flavourbepalende invloedsfactoren a.d.h.v. niet-confidentiële casestudies met zowel sensorische als instrumentele data
    • grondstoffen (ras, dierlijke productie o.a. voeding, …)
    • ingrediënten (antioxidanten (vitamine E), kruiden, specerijen, …)
    • processing (fermentatie, rijping, roken, …)
    • bewaring/veroudering/oxidatie
    • verpakking
  • smaakafwijkingen (off-flavours/taints) van bereide vleeswaren en vers vlees o.a. berengeur in varkensvlees

Praktische sessies:

  • degustatiesessies van charcuterieproducten (Europese referentieproducten en (eigen) Belgische producten: kookham, drooggezouten ham, gefermenteerde worst, …)
  • screening van berengeurgevoelige sensorische experten

De opleiding gaat door vanaf 5 inschrijvingen.

Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Huis van de Voeding
Spanjestraat 141 - 8800 ROESELARE (Tel 051 75 02 20)
Referentie
IPV/242/41/2106/74723/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer (of bedrijf dat behoort tot een groep met in totaal 100 werknemers of meer): € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor opleidingen voedselveiligheid en voedingstechnologie (volgens de voorwaarden van CEVORA)
Tijdsduur
7,5 uur, geen VOV
Datums
nog te bepalen
Uren
09u30-17u00
Aantal inschrijvingen
2/15
Lesgevers
Inge Dirinck (Senstech - Sensnet VZW)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven