Volgend academiejaar (2017-2018) starten de studenten van de lerarenopleiding secundair onderwijs aan de hogeschool UCLL Diepenbeek een STEM-project op rond het thema ‘fermentatie’. Bij deze term denken zij spontaan aan voeding en drank: bier, wijn, kaas, maar ook brood, zuurkool, yoghurt, salami, tofu, sojasaus of azijn …
De jongeren kijken ernaar uit om een goed onderbouwd didactisch pakket uit te werken, bruikbaar als STEM-project in de klas voor 10- tot 16-jarigen.
Ze zoeken enkel nog inspiratie en/of knowhow bij jouw bedrijf!
Waarom samenwerken met studenten van de lerarenopleiding?
Deze studenten zijn geschoold om complexe processen te “vertalen” naar eenvoudig begrijpbare taal. Naast de theoretische uitleg is de didactische uitwerking essentieel:
- simulatie van het proces op schaal,
- didactisch uitgewerkte experimenten,
- integratie van ICT-middelen zowel bij de opdrachten, de metingen, de evaluatie als de rapportering
- en uiteraard uitdagende actieve werkvormen.
Het materiaal is ook bruikbaar in jouw bedrijf:
- tijdens een opleiding of opendeurdag,
- (als voortraject) bij een bedrijfsbezoek,
- voor reclame-doeleinden, als promotiemateriaal of relatiegeschenk.
Hoe worden de pakketten verspreid?
- via navormingen aan leerkrachten (van minstens 80 scholen)
- via wetenschapsdagen in de klas
- via een website : de studenten willen de uitgewerkte STEM-pakketten op een website publiceren. Hier zal ook plaats zijn voor reeds bestaand en goed uitgewerkt didactisch materiaal, interessante links, bestaande educatieve pakketten, opdrachten of bronnen rond fermentatie, …
Het materiaal wordt gekoppeld aan doelgroepen, leerplannen,…
Nog meer inspiratie nodig?
Op de website www.stemleerkracht.be vind je eerdere realisaties rond verschillende thema’s, zoals waterzuivering, bioplastics, luchtverontreiniging, …
(Voor sommige documenten heb je een paswoord nodig: fP117jW)
Oproep:
Heb jij een concrete opdracht of wil je knowhow delen rond fermentatie, bekeken vanuit een ruime invalshoek (microbiologie-voeding-brouwproces-kaasbereiding-voedingstechnologie,…)?
Heb jij in je bedrijf interessant didactisch materiaal rond fermentatie en wil je dat delen?
Neem dan contact op met onze adviseur Hilde Wynen: hilde.wynen@alimento.be of 0476 990 799.
Of contacteer rechtstreeks de school: 011 180 000 of filip.poncelet@ucll.be en jan.willems@ucll.be.