Ingrediënten:

  1. Een grote portie inzet, doorzettingsvermogen & enthousiasme
  2. Een maximum aan product-en marktkennis
  3. Een gezonde dosis Kempense nuchterheid en teamspirit
  4. Een glazuur van professionele coaching

Over het winnend product zelf, een glutenvrije havermoutpasta verrijkt met wei-eiwit, kon je de voorbije weken alles lezen in de nationale pers. Wij maken vandaag kennis met het 9-koppig team áchter Tagliavena tijdens een vlotte babbel op de Thomas More Campus in Geel. Binnen enkele weken slepen deze jongeren hun bachelordiploma Voedingsmiddelentechnologie  in de wacht. Tussen de stages, het eindwerk en het studeren door maken ze graag tijd voor ons vrij. In november vertegenwoordigt het team ons land op  Ecotrophelia Europe in Londen.

tagliavena

Wat binnen jullie team opvalt, is jullie diverse achtergrond in het secundair onderwijs.

Dat klopt. Enkelen hebben Biotechnische Wetenschappen  (tso) gestudeerd. Dat is een goede aanloop naar deze bacheloropleiding omdat je een degelijke basiskennis chemie vergaart. Een ander teamlid volgde beenhouwerij-fijnkost-traiteur bij PIVA. Een zevende specialisatiejaar bestond drie jaar geleden nog niet, waardoor de overstap naar het hoger onderwijs voor hem wat moeilijker verliep. Dankzij de juiste motivatie én zijn passie voor voeding is het hem toch gelukt. Hij heeft zich ondertussen zelfs ingeschreven voor de masteropleiding Biowetenschappen, afstudeerrichting voeding!

Hebben jullie de weg naar deze bacheloropleiding gemakkelijk gevonden?

Om eerlijk te zijn helemaal niet. Er zijn weinig voedingsgerelateerde opleidingen in het secundair onderwijs en ook via onze leerkrachten en de CLB’s hoorden we amper iets over de mogelijkheden binnen de voedingsindustrie. Lotte: “Tijdens mijn broers speurtocht naar een opleiding in het hoger onderwijs stootten we bijna toevallig op Agro- en biotechnologie. Als kind deed ik niets liever dan koken.  Mijn mama werd bijna gek van mijn vragen over waarom een product begon te gisten, rijzen, stollen, … Elke zomer begeleid ik kookkampen voor jonge kinderen. Deze opleiding biedt eindelijk het antwoord op al mijn vragen. Waarschijnlijk brei ik hier nog een masteropleiding aan, want ik heb de smaak helemaal te pakken!”

Terug naar Ecotrophelia nu. Bij de deelnemende teams uit het hoger onderwijs was de tendens naar evenwichtige voeding duidelijk merkbaar. Vanwaar die interesse?

Fevia vroeg ons een duurzaam product te ontwikkelen, een criterium dat niet zo zwaar doorweegt voor de teams uit het secundair onderwijs. Dat verklaart waarschijnlijk waarom er daar meer gesuikerde (lekkere!) producten uit de bus kwamen. Studenten uit het hoger onderwijs zijn heel bewust met evenwichtige, duurzame voeding bezig en hebben oog voor het stijgend aantal intoleranties en allergieën. Ook ons team werd geïnspireerd door de glutenintolerantie van iemands mama. Zij vindt de bestaande glutenvrije pasta’s vaak niet lekker en stelde vast dat ze - eens afgekoeld - vaak transformeren naar een brokkelige substantie. Met een glutenvrij product bereiken we een groter publiek. De prijs van Tagliavena valt bovendien een heel stuk lager uit dan die van andere glutenvrije deegwaren.

tagliavena 2

Sommige studenten ervaren het groot aandeel van het Engels binnen het wedstrijdconcept als extra belastend. Was dit voor jullie een moeilijkheid?

Neen, helemaal niet. Vanuit onze opleiding zijn we vertrouwd met Engelstalige bronnen. Ook Duits kruist regelmatig ons pad aangezien heel wat handleidingen van machines in het Duits zijn opgesteld. Wij ondervonden enkel wat problemen toen we op de finaledag vaststelden dat een groot deel van de bezoekers uit het Franstalig landsgedeelte komt! Misschien kan dit een tip naar toekomstige deelnemers zijn: bereid je productvoorstelling in meerdere talen voor en schakel – indien nodig – de hulp van Google Translate in!

In november vertegenwoordigen jullie ons land tijdens ‘Ecotrophelia Europe’ in Londen. Hebben jullie al zicht op de concurrentie?

Neen, eigenlijk niet. Daar hebben we nog geen tijd voor gehad. Momenteel is het behalen van ons diploma het hoofddoel en dat benadrukken onze docenten bijna dagelijks, heel terecht trouwens.

Plannen jullie nog aanpassingen in functie van de grote finale?

Onze verpakking willen we zeker nog optimaliseren. Daarnaast zouden we graag een extruder testen en experimenteren met microwave drying-technieken.  Wie weet zijn er wel instanties of bedrijven die ons hierbij op korte termijn nog kunnen helpen. Bij de ontwikkeling van Tagliavena hebben we enkel voor onze verpakking samengewerkt met een bedrijf. De input van experts uit het werkveld is zeker een meerwaarde en kan de kansen op een Belgische overwinning alleen maar vergroten!

Wat is voor jullie dé grote meerwaarde van een deelname aan de Ecotrophelia-wedstrijd?

Als werkgever leid je uit zo’n deelname af dat de kandidaat in team wil werken aan vernieuwing en innovatie en een uitdaging niet uit de weg gaat. Het staat dus perfect op je cv! Via de wedstrijd – en bv. ook tijdens stages – kunnen we tonen dat jongeren de sector via een andere, nieuwe invalshoek benaderen. Jonge mensen volgen andere trends en dat is boeiend voor bedrijven die willen innoveren.

Ook docent Rob Van Deun, die het team doorheen het proces begeleidde, is een grote fan van de Fevia-wedstrijd en vindt het een verrijkende ervaring voor alle partijen. “Voor het vak ‘Voedingmiddelentechnologie’ moeten de studenten sowieso een product ontwikkelen. De keuze om deel te nemen aan de wedstrijd laat ik echter totaal vrij. Dit jaar nam de voltallige klas deel.”

Van Fevia ontvingen jullie een cheque t.w.v. 1.000 euro. Alimento schonk ieder teamlid een opleidingscheque. Hebben jullie al enig idee welke opleidingen jullie willen volgen?

Voorlopig hebben we nog niet veel tijd gehad om het aanbod te verkennen. De interesse varieert van persoon tot persoon. Sommigen ambiëren bv. een carrière in de vleesverwerkende industrie. Anderen wachten nog even af wat de toekomst hen brengt: gaan werken of verder studeren?

 

Wij duimen voor een goed resultaat in Londen en hopen dat alle leden van het Tagliavena-team dit schooljaar met een diploma kunnen bekronen!

groep

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Onderwijs

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven