Sinds dit schooljaar 2023-2024 is in de derde graad TSO een nieuwe studierichting gestart: Biotechnologische en Chemische Technieken.
Deze studierichting wordt ingericht in de scholen die traditioneel Techniek-Wetenschappen en Chemie in het aanbod hebben, maar wordt ook geprogrammeerd in land- en tuinbouwscholen en voedings-en hotelscholen.
Het is een studierichting met een dubbele finaliteit: de leerlingen kunnen doorstromen naar het hoger onderwijs, maar worden eveneens klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.
Veelzijdige studierichting
Deze studierichting heeft wel wat opportuniteiten voor onze sector omdat het enerzijds één van de weinige studierichtingen is die zich richt op de voedingsproductie, en anderzijds omdat het de enige studierichting is die vormt tot operator in de voedingsindustrie (en ook chemische en farmaceutische industrie).
Naast operatorcompetenties, zoals (technisch) beheren van het productieproces, krijgen deze leerlingen ook competenties mee van een laboratoriummedewerker waardoor ze ook kunnen ingezet worden in de kwaliteitsbewaking.
Stageplaatsen en werkplekleren
Vanuit deze studierichting zal zeker de vraag komen voor stages. Voor bedrijven is dit de gelegenheid om deze leerlingen te laten kennismaken met de voedingsindustrie en met de boeiende aspecten van een voedingsoperator.
Een warme oproep voor alle voedingsbedrijven om de deuren open te zetten voor deze leerlingen. En ook voor de leerkrachten: vergeet niet je leerlingen door te verwijzen naar onze veelzijdige sector.
(Let op: Biotechnologische en Chemische Wetenschappen bestaat ook, maar dit is een andere studierichting, gericht op doorstroom naar hoger onderwijs.)
Heb je als bedrijf of leerkracht meer info nodig over deze unieke studierichting? Contacteer Geert Van Bever, 0473/796094, geert.van.bever@alimento.be