Het HR-team van Hesbaye Frost, een diepvriesbedrijf in Geer, let op een optimale integratie van nieuwe medewerkers. De manier waarop maakt indruk en is in vele opzichten origineel. 

Een voltijdse medewerker voor het onthaalproces 

De afdeling ‘onboarding’ telt twee medewerkers: Magali en Caroline. Caroline heeft een cruciale taak: ze staat voltijds in voor een efficiënte introductie van elke nieuwe medewerker. Als voormalig lijnoperator weet ze heel goed wat er van de nieuwkomers wordt verwacht. Hesbaye Frost is een van de weinige Belgische voedingsbedrijven die een voltijdse werkkracht voorziet om nieuwkomers een kwaliteitsvolle introductie te garanderen. 

De training begint zelfs voor de ondertekening van het contract

Nog zo’n bijzonderheid van het integratieproces van Hesbaye Frost is dat kandidaten voordat ze hun contract ondertekenen alle informatie en zelfs een opleiding krijgen! Een toelichting bij de verschillende fasen van het proces maakt het integratiesysteem duidelijk:

 • Na een preselectie en validatie van de sollicitaties door Magali krijgt de kandidaat via het uitzendbureau al een eerste infosessie over het contract.
 • Vervolgens volgt er met de geselecteerde kandidaten een rondleiding van ruim een uur, georganiseerd door Magali of Caroline. Dat is een behoorlijke investering, maar wel een die zich terugbetaalt. De kandidaten die de procedure voortzetten, weten immers wat hun toekomstige baan inhoudt en wat de arbeidsvoorwaarden zijn.
 • De kandidaten volgen daarna een opleiding die bestaat uit twee delen:
  • Een vijfdaagse opleiding tot productieoperator in de voedingsindustrie over algemene onderwerpen zoals kwaliteit, hygiëne, veiligheid op het werk enz., verstrekt door FormAlim. 
  • Een tiendaagse technische opleiding basiskennis elektriciteit, mechatronica, automatisering, foutdiagnose enz. via Technifutur in Luik.
 • Kandidaten die de opleiding met succes hebben afgerond, kunnen een tijdelijk contract tekenen bij Hesbaye Frost. Ze worden dan uitgenodigd voor een formele info-en opleidingssessie over de specifieke kwaliteits-, hygiëne- en veiligheidsnormen/procedures van Hesbaye Frost.
 • De nieuwe werknemers ontvangen een welkomstbrochure en moeten ook een welkomsthandvest ondertekenen.
 • Het eerste werkuur staat volledig in het teken van de sociale integratie van de nieuwe werknemer. Concreet begeleidt Caroline deze persoon naar zijn nieuwe afdeling en stelt hem voor aan de teamleider. De teamleider neemt op zijn beurt de nieuwe werknemer onder zijn hoede en stelt zichzelf en de toekomstige collega's en begeleiders voor.

Goed opgeleide, gemotiveerde en competente mentors

De mentors die de uit te voeren taken aanleren worden door Hasbaye Frost geselecteerd op basis van:

 • hun motivatie,
 • hun expertise,
 • hun communicatietalent,
 • hun interpersoonlijke vaardigheden. 

Ze hebben allemaal een speciale mentoropleiding genoten. Hesbaye Frost heeft in totaal een dertigtal mentoren.

Constante dialoog voor een optimale opvolging van nieuwe werknemers 

Via wekelijkse functioneringsgesprekken evalueren we de mate waarin taken en interpersoonlijke vaardigheden (respect voor regels, te laat komen, sociale integratie, enz.) worden beheerst. Tegelijkertijd blijft Caroline altijd beschikbaar voor de nieuwe collega's als een soort ‘supervriendin’: ze voert regelmatig een informeel praatje met hen en beantwoordt eventuele vragen. Al deze maatregelen resulteren in een zeer hoge mate van tevredenheid bij de nieuwe werknemers. Nog voordat ze volledig operationeel zijn, voelen ze zich al deel van de familie! De retentiegraad is dan ook meer dan optimaal. 

Vond je deze getuigenis inspirerend?

Wens je jouw onthaalbeleid te verbeteren? Neem contact op met Daniëlle Verlaet.

praktijk type
onthaal

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Terug naar boven