De FOD Arbeid trekt erop uit om bakkerszaken te controleren. Als je het grote nieuws nog niet gehoord had, lees je best verder. Het kan je heel wat kosten en kopzorgen besparen.

Heel wat bakkerijen worden gerund door de zaakvoerder en zijn meewerkende echtgenote en zij weten dat je best uit de buurt van de deegkneder blijft als die draait omdat de stroomkabel dan over de grond slingert. Maar dit soort gevaren zijn in de ogen van de FOD onaanvaardbaar. Wat als iemand struikelt en slecht valt? Dan ben jij als zaakvoerder persoonlijk aansprakelijk voor de potentieel dure gevolgen.

Nu denk je vast dat het in jouw bakkerij wel meevalt met dit soort gevaren. Alles is netjes opgeruimd, iedereen kent de regels en de kinderen komen er niet in. Toch kan het geen kwaad om dit eens grondig te testen. Daarom hebben we samen met de sector een online tool uitgewerkt die aan de hand van een aantal eenvoudige vragen de potentiële gevaren in kaart brengt.

Weten jouw medewerkers wel de EHBO-kist hangen? Wat te doen bij brand? Is jouw silo geaard? Staan gevaarlijke producten op een veilige en afgesloten plaats? Weet iedereen in het atelier hoe je de machines veilig en correct kan bedienen?

Dit lijkt allemaal voor de hand liggend, maar het is echt een goed idee om er even bij stil te staan. De meeste bakkers die onze OiRA-opleiding volgen, kijken verbaasd op over het aantal grote en kleine probleempjes in hun zaak. Gelukkig bestaat er meestal een snelle en eenvoudige oplossing om je in regel te stellen.

Een gewaarschuwde bakker telt voor twee: in het geval van een controle ben je maar best goed voorbereid. En vergeet ook niet dat elk risico op de werkvloer ooit op een (klein) drama kan uitdraaien.

Implementeren OiRA-tool Bakkerij

Leer op 8 maart hoe je de arbeidsveiligheid in jouw bakkerij kan verbeteren.

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Bakkers

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven