In voedingsbedrijf Metagenics lossen operatoren nu zélf kleine technische storingen op. Dankzij de driedaagse opleiding samen met VINTO en het Vrij Technisch Instituut Oostende. Zo hebben de Metagenics-technici de handen vrij voor fundamentele reparaties. “De missie is geslaagd”, glundert productiemanager Torsten Kuhn.

Technici overvraagd

“Metagenics verwerkt grondstoffen tot sportvoeding en voedingssupplementen – in poedervorm, capsules en tabletten. De laatste jaren zijn we sterk gegroeid. We hebben nu 147 medewerkers van wie 4 technici. Vroeger was dat er maar 1. Toch blijft onze technische dienst overbelast door kleine storingen aan onze machines – de motor van ons bedrijf. Ligt er eentje tijdelijk stil door een defect? Dan kost ons dat handenvol geld..”

“Om onze productie te laten lopen als een Zwitsers uurwerk hebben we dus extra technische knowhow nodig. Helaas is de vraag naar getalenteerd technisch personeel in onze regio veel groter dan het aanbod. Daarom beslisten we om onze eigen medewerkers een technisch bad te geven. Zo leren ze de machines kennen, en herstellen ze gemakkelijk zelf kleine storingen. Zónder onze technici te pas en te onpas op te roepen.”

Technische docenten VTI Oostende snellen te hulp

“Om onze operatoren op te leiden, polsten we bij de machinefabrikanten. Helaas vereisten die trainingen te veel technische voorkennis. Daarom kozen we voor VINTO. Zij doen een beroep op docenten uit het technische onderwijs. Die blinken uit in hun vak én leggen het helder uit. Een docent elektromechanica en een docent elektriciteit van het VTI Oostende bouwden mee aan de opleiding. Zij dompelden zich onder in de wereld van Metagenics. 

Opleiding over mechanica en pneumatiek

In april kregen de medewerkers een driedaagse intensieve spoedcursus techniek: 

  • lesdag 1 – herkenning van storingen: welke geluiden signaleren een defect? Hoe vind je de oorzaak? En wat zijn mogelijke gevolgen? De cursisten oefenen met de eigen machines. 
  • lesdag 2 – mechanica: de medewerkers leren de machines kennen als hun broekzak, inclusief de koppelingen en rollenblokken. 
  • lesdag 3 – pneumatiek: de VTI-docenten geven inzicht in de mechanische opbouw, besturing en programmering. 

Met alle leerstof in het achterhoofd verzamelden de cursisten de meest voorkomende problemen bij de machines. Die bespraken ze op de feedbackvergadering vier weken later. Zo leerden de medewerkers van de docenten én van elkaar. 

Meer knowhow en meer voldoening

Elf medewerkers namen deel aan de opleiding. Zes operatoren met weinig technische bagage, drie ervaren technici en twee managers. Een sterke combinatie, want zij spreken nu dezelfde technische taal. Ook weten de managers en technici precies wat ze voortaan van de operatoren mogen verwachten. En hoeven ze niet langer zelf brandjes te blussen: ze begeleiden de operatoren bij het probleembeheer. 
Resultaat: Metagenics maakt nu werk van een onderhoudsplan met een belangrijke rol voor de operatoren.

  • Operatoren kennen nu de machines en hun werking. Ze weten wat de oorzaak en de gevolgen zijn van defecten. En helpen zelf kleine technische storingen de wereld uit. 
  • Operatoren schakelen de technici alleen in bij grote problemen. Zo krijgen de technici meer tijd voor curatief en preventief onderhoud en grote reparaties aan het machinepark. Ook is er ruimte voor een grondige storingsanalyse van terugkerende problemen. 
  • Operatoren zijn beter in hun job én enthousiaster. Ze halen veel voldoening uit hun werk, en voelen zich meer betrokken bij het bedrijf. 

Structurele samenwerking tussen VTI en Metagenics

Zowel Metagenics als VTI Oostende winnen bij de samenwerking. Want Metagenics schenkt bedrijfsmateriaal aan de school. In de toekomst biedt het bedrijf ook stages aan en neemt het deel aan het programma voor duaal leren. Een mooie wisselwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Want de betrokken docenten krijgen zo een helder zicht op de vaardigheden die nodig zijn om te scoren op de arbeidsmarkt.

Wilt u ook operatoren met gouden handen? 

•    Kijk dan in de opleidingskalender van VINTO
•    Of vraag een gepersonaliseerde maatopleiding aan via Herbert Matthys, Alimento
 

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven