Marine Harvest Pieters verwerkt en verpakt in Oostende en Brugge visproducten. Het bedrijf zag de afgelopen jaren een lichte daling in zijn tewerkstelling door automatisering en een betere inzetbaarheid van de eigen werknemers. Hoe verkregen ze dit? Dankzij interne opleiding …

 

Functies classificeren

De arbeiders, chefs, personeelsdienst en werknemersafgevaardigden van visspecialist Marine Harvest Pieters staken de koppen bij elkaar en ontwierpen een ware functieclusterclassificatie. Als werknemer start je in cluster 1 en moet je alle clustertaken beheersen om verder te kunnen groeien naar cluster 2 en/of 3 die een andere jobinhoud omvatten. Om te voorkomen dat medewerkers meteen te hoog mikken, worden er eerst een reeks testen afgelegd.

Van operator tot teamleider

En daar blijft het niet bij, via het programma ‘Kandidaat op Maat’ – een technisch upgradeproject – werkten vijf werknemers zich recent op tot lijnopzichter. Maar ook teamleider of assistent-teamleider zijn haalbaar voor operatoren die in dit bedrijf willen doorgroeien. ‘Wie hier werkt, krijgt doorgroeikansen. Dat beseffen de mensen en die kansen grijpen ze ook met beide handen aan’, onderstreept een werknemersafgevaardigde die hier zelf een mooi voorbeeld van is. Zij verliet op 14-jarige leeftijd de schoolbanken en kan bogen op een anciënniteit van 15 jaar bij Marine Harvest Pieters. Ze bekleedde in het bedrijf diverse functies, zoals inlegster, lijnoperator en medewerkster op de kwaliteitsdienst. ‘Zonder diploma hoger secundair onderwijs is het me toch gelukt om een mooie loopbaan op te bouwen’, glimlacht ze. Bovendien versterken medewerkers zo hun positie op de arbeidsmarkt en ook dat weten ze te waarderen.

Laten doorgroeien loont

Structurele opleiding en begeleiding vormen dus de ruggengraat van de werking van Marine Harvest Pieters. ‘Eigen mensen begeleiden tot hogere functies loont meer dan het zoeken van nieuwe medewerkers hiervoor. Iemand die al langer bij ons aan de slag is, kent immers de producten en onze gang van zaken al’, besluit het management.

Interesse voor zo'n opleiding? Meer informatie vind je op www.vinto.be

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven