Vrijdag de 13e

Het succes van een werkzoekendenproject valt of staat met een efficiënte screening. De datum van de jobdag voorspelde weinig goeds: vrijdag, de 13e! Toch meldden zich niet minder dan 50 kandidaten. Alimento, VDAB en Kim’s Chocolates peilden vooral naar hun motivatie, competenties, zelfkennis en taalniveau. Voor chocolatiers speelt metend rekenen een belangrijke rol, maar dat bleek voor sommigen geen evidentie.  De geïnteresseerde kandidaten kregen een rondleiding in het bedrijf, waarna er elf werden weerhouden en zeven van hen wilden de opleiding aanvatten.

Eén grote familie

Tijdens een basisopleiding van één week bereidde VDAB-instructeur Jos de cursisten voor op zeven weken werkplekleren bij Kim’s Chocolates. De HACCP-principes waren voor de meesten onbekend terrein, maar het belang ervan was voor iedereen snel duidelijk. Dankzij een prima organisatie binnen het bedrijf kreeg elke cursist een persoonlijke coach toegewezen, wat een intensieve opvolging ten goede komt. Vooral Jos en Dimi, de enthousiaste keukenverantwoordelijke van het bedrijf, investeerden veel tijd en energie in de mensen. Zij evalueerden regelmatig én uitvoerig hun vorderingen en tekorten. De voltallige groep werd op korte tijd een hecht en betrokken team en ze beschouwden elkaar als familie.

Dromen van een volgend project

Vier cursisten voltooiden de opleiding waar er nu nog drie van in dienst.  Voorlopig met een IBO-overeenkomst en waarschijnlijk binnen de drie maanden met een vast contract. Een mooi resultaat dat de partners tijdens de afrondende evaluatievergadering al doet dromen van een volgend project.

Win-win voor alle betrokken partijen

Alle partijen zijn ervan overtuigd dat iedereen bij dit traject gewonnen heeft:

  • De cursisten kregen dankzij deze aanpak nog meer kansen dan wat gebruikelijk is bij een uitzendcontract. Ze konden rekenen op een intensieve, persoonlijke coaching.
  • Ook de eigen werknemers en de personeelsdienst van Kim’s Chocolates zijn sterker uit het verhaal gekomen. Iedereen kon zijn steentje bijdragen en is fier op het resultaat. Dat schept een band en zorgt voor betrokkenheid bij het personeel. Het bedrijf heeft er drie gemotiveerde en zelfstandige collega’s bij en blikt tevreden terug op het afgelegde parcours.
  • Alle betrokken partijen hebben er vertrouwen in dat het concept goed zit en voor herhaling vatbaar is. Ze geloven erin dat samenwerkingsverbanden zoals deze in de toekomst meer ingang zullen vinden.

 

Wat kan beter?

Uiteraard valt er ook steeds te leren uit een project.

  • De vooropleiding mag enkele dagen langer duren, zodat de cursus grondstoffenleer al meteen wordt opgenomen in het basispakket. Dit vergemakkelijkt de opstart in het bedrijf. Alimento engageert zich om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen.
  • Voor de interne coaches binnen het bedrijf wordt een train-the-trainer-opleiding overwogen.

 

De cursisten 

De cursisten“Het is formidabel dat ik op zo’n korte tijd ben omgeschoold naar een menger-bereider! Ik ben heel blij dat ik deze kans heb gekregen bij Kim’s Chocolates en ben heel tevreden over de goede begeleiding.”

"De opleiding en de begeleiding bij Kim’s Chocolates zijn me super bevallen!”

 

Alimento bedankt alle partners voor hun enthousiasme en inzet. Het uitzonderlijk engagement en de toewijding die we zagen bij Kim’s Chocolates is een inspiratiebron voor andere bedrijven op zoek naar nieuwe medewerkers.

 

Heb jij ook interesse in een instroomproject?

Neem dan contact op met één van onze Alimento-adviseurs en bespreek de mogelijkheden.

Heb je vragen over dit project?

Neem dan contact op met adviseur Daniëlle Verlaet via 0473 654 284 of danielle.verlaet@alimento.be.

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven