Ingrediënten:

  1. Een grote portie inzet, doorzettingsvermogen & enthousiasme
  2. Een maximum aan product-en marktkennis
  3. Een gezonde dosis Kempense nuchterheid en teamspirit
  4. Een glazuur van professionele coaching

Over het winnend product zelf, een glutenvrije havermoutpasta verrijkt met wei-eiwit, kon je de voorbije weken alles lezen in de nationale pers. Wij maken vandaag kennis met het 9-koppig team áchter Tagliavena tijdens een vlotte babbel op de Thomas More Campus in Geel. Binnen enkele weken slepen deze jongeren hun bachelordiploma Voedingsmiddelentechnologie in de wacht. Tussen de stages, het eindwerk en het studeren door maken ze graag tijd voor ons vrij. In november vertegenwoordigt het team ons land op  Ecotrophelia Europe in Londen.

Bij de deelnemende teams uit het hoger onderwijs was de tendens naar evenwichtige voeding duidelijk merkbaar. Vanwaar die interesse?

Fevia vroeg ons een duurzaam product te ontwikkelen, een criterium dat niet zo zwaar doorweegt voor de teams uit het secundair onderwijs . Dat verklaart waarschijnlijk waarom er daar meer gesuikerde (lekkere!) producten uit de bus kwamen. Studenten uit het hoger onderwijs zijn heel bewust met evenwichtige, duurzame voeding bezig en hebben oog voor het stijgend aantal intoleranties en allergieën. Ook ons team werd geïnspireerd door de glutenintolerantie van iemands mama. Zij vindt de bestaande glutenvrije pasta’s vaak niet lekker en stelde vast dat ze - eens afgekoeld - vaak transformeren naar een brokkelige substantie. Met een glutenvrij product bereiken we meteen ook een groter publiek. De prijs van Tagliavena valt bovendien een heel stuk lager uit dan die van andere glutenvrije deegwaren.

tagliavena

In november vertegenwoordigen jullie ons land tijdens ‘Ecotrophelia Europe’ in Londen. Hebben jullie al zicht op de concurrentie?

Neen, eigenlijk niet. Daar hebben we nog geen tijd voor gehad. Momenteel is het behalen van ons diploma het hoofddoel en dat benadrukken onze docenten bijna dagelijks, heel terecht trouwens.

Plannen jullie nog aanpassingen in functie van de grote finale?

Onze verpakking willen we zeker nog optimaliseren. Daarnaast zouden we graag een extruder testen en experimenteren met microwave drying-technieken.  Wie weet zijn er wel instanties of bedrijven die ons hierbij op korte termijn nog kunnen helpen. Bij de ontwikkeling van Tagliavena hebben we enkel voor onze verpakking samengewerkt met een bedrijf. De input van experts uit het werkveld is zeker een meerwaarde en kan de kansen op een Belgische overwinning alleen maar vergroten!

Wat is voor jullie dé grote meerwaarde van een deelname aan de Ecotrophelia-wedstrijd?

Als werkgever leid je uit zo’n deelname af dat de kandidaat in team wil werken aan vernieuwing en innovatie en een uitdaging niet uit de weg gaat. Het staat dus perfect op je cv! Via de wedstrijd – en bv. ook tijdens stages – kunnen we tonen dat jongeren de sector via een andere, nieuwe invalshoek benaderen. Jonge mensen volgen andere trends en dat is boeiend voor bedrijven die willen innoveren.

Ook docent Rob Van Deun, die het team doorheen het proces begeleidde, is een grote fan van de Fevia-wedstrijd en vindt het een verrijkende ervaring voor alle partijen. “Voor het vak ‘Voedingmiddelentechnologie’ moeten de studenten sowieso een product ontwikkelen. De keuze om deel te nemen aan de wedstrijd laat ik echter totaal vrij. Dit jaar nam de voltallige klas deel.”

Van Fevia ontvingen jullie een cheque t.w.v. 1.000 euro. Alimento schonk ieder teamlid een opleidingscheque. Hebben jullie al enig idee welke opleidingen jullie willen volgen?

Voorlopig hebben we nog niet veel tijd gehad om het aanbod te verkennen. De interesse varieert van persoon tot persoon. Sommigen ambiëren bv. een carrière in de vleesverwerkende industrie. Anderen wachten nog even af wat de toekomst hen brengt: gaan werken of verder studeren?

groep

Wij duimen voor een goed resultaat in Londen en hopen dat alle leden van het Tagliavena-team dit schooljaar met een diploma kunnen bekronen!

Kan jouw bedrijf het Tagliavena-team nog tips geven of hulp bieden op weg naar de Europese finale? Geef dan een seintje aan onze Alimento-adviseur Hilde Wynen

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven