Jongeren aanwerven en zelf opleiden is een ideale manier om technische profielen in te vullen. Duaal leren biedt leerlingen uit het secundair de kans om zowel op school als op de werkvloer te leren.

Het gaat om een volwaardig leertraject, waarbij jongeren op het einde van de rit hetzelfde diploma als hun studiegenoten uit het klassieke onderwijs krijgen. Bedrijf én leerling hebben dus de garantie op een kwaliteitsvol opleidingsniveau.

Waarom een duale leerling in huis halen?

  • Duaal leren is een uiterst doeltreffende manier om jongeren aan te werven en ze gedurende één of een aantal jaar op de werkvloer bezig te zien. Daarna kunnen ze vlot als nieuwe medewerkers worden ingeschakeld. Competenties worden sneller eigen gemaakt en het onthaal is eenvoudiger gezien de jongere het bedrijf al kent.
  • Ook maakt deze leervorm van jouw bedrijf een aantrekkelijke werkgever: de jongere zal je bedrijf met de tijd meer gaan appreciëren en zich sneller integreren. Bovendien leer je iemand je eigen technieken aan om hem of haar na afloop van het traject aan te werven als opgeleide en competente werkkracht.
  • De jongere dompelt zich bij duaal leren volledig onder in de waarden van jouw bedrijf. Hij of zij ontdekt de bedrijfscultuur en interne manieren van werken en maakt ze zich eigen. Een niet te verwaarlozen tijdwinst voor wie op zoek is naar personeel.
  • Een jonge kracht brengt frisse en nieuwe ideeën binnen je team en wakkert innovatie aan. 
  • Met duaal leren anticipeer je bovendien op personeel dat op pensioen vertrekt. Oudere medewerkers voelen zich gewaardeerd, doordat ze hun competenties en knowhow aan de jongeren kunnen doorgeven. 
  • Als werkgever geniet je van premies die je aanmoedigen om leerlingen aan boord te nemen en hun continue opleiding in je bedrijf te bieden. Via het Loopbaanfonds krijgt elke nieuwe werknemer nu een opleidingsbudget van € 2.500 om het leertraject aan te vullen en de competenties verder te ontwikkelen.

Troeven die stuk voor stuk het verschil maken. Niet enkel op het vlak van productiviteit, maar ook voor het behoud van personeel. Gezien de spanningen op de arbeidsmarkt, is duaal leren dé manier om personeelsgebrek op te vangen.

Meer weten over duaal leren, het contract en de praktische modaliteiten?

Geert helpt je op weg.

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven