Kwaliteit garanderen in een meertalige productieomgeving met wisselende en vaak tijdelijke medewerkers is niet altijd evident. In onze sector moeten hygiëne en (voedsel)veiligheid immers geborgd zijn en is kwaliteit prioriteit nummer een. Om alle medewerkers op een goed kennisniveau te houden over bijvoorbeeld CCP’s en allergenen gaan ze bij De Trog voor continue training via de BakeryBattle App.

Al spelend leren

In 2017 introduceerde de West-Vlaamse biobakkerij De Trog de BakeryBattle App op de werkvloer. Medewerkers dagen elkaar hierbij uit. Iedere ‘battle’ bestaat uit verschillende vragen, al dan niet voorzien van illustraties; zo leert men al ‘battelend’ de belangrijkste regels. Na elke sessie kan de speler ook terugkijken om de goede antwoorden van elke vraag te ontdekken. Het spel heeft verschillende niveaus en een resem categorieën zoals: ‘mijn eerste dag’, magazijn, inpak, bakkerij enz.

Multi-inzetbaarheid

Samen met De Trog maken we na twee jaar gebruik de balans op van deze digitale learning tool. ‘Net als bij klassieke trainingen, moeten we onze mensen motiveren om te battlen om zo bepaalde items op te frissen. Daarom zetten we in op het wedstrijdelement of wordt het gebruik nog eens aangewakkerd in team. Fouten maken mag trouwens, waardoor de drempel laag is’, vertelt coo Marc Van Hoeck ons.

Ambitieuze medewerkers battlen vaak ook om hun werkpost nog beter te leren kennen. Zo leren ze op eigen houtje bij en krijgen ze een goed beeld van nieuwe posten. Sommigen zijn dan ook snel multi-inzetbaar doordat ze het proces en de verschillende posten vlugger onder de knie hebben. ‘Naast de continue opleiding van vaste medewerkers willen we ook verder werken aan het efficiënt inschakelen en beter begeleiden van tijdelijke werkkrachten’, vervolgt Marc Van Hoeck. ‘Nieuwkomers spelen BakeryBattle namelijk als onderdeel van hun inwerkperiode.’ De kwaliteitsafdeling zorgt trouwens voor een continue update van de content. Zo vertalen ze proceswijzigingen onmiddellijk naar een trainingspakket dat aan de app wordt toegevoegd. 

Iedereen winnaar

De voordelen van het concept zijn legio. Nieuwe medewerkers zijn op korte termijn inzetbaar. Het management kan het individuele kennisniveau van elke medewerker op de voet volgen en waar nodig bijkomende trainingstrajecten voorzien. Ook de deelnemers zijn gebeten door de app; ze vinden het leuk en gebruiksvriendelijk. Bovendien brengt het spel sfeer binnen de bedrijfsmuren. Onder andere door deze digitale kennisoverdracht, behaalde het bedrijf bij de laatste IFS food audit een mooi resultaat met ‘higher lever’. De term win-win is hier duidelijk op zijn plaats!

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven