Brouwerij Omer Vander Ghinste uit Bellegem (nabij Kortrijk) brouwt al meer dan 120 jaar karakterbieren volgens authentieke recepten, maar met modernste technieken. Hiermee weet de familieonderneming zich te onderscheiden in de sterk groeiende markt van de Belgische speciaalbieren, met tal van internationale prijzen als ultieme bekroning. Belangrijke awards werden toegekend aan OMER, Kriek MAX en Tripel LeFort.

Om de snelle groei van de vraag in goede banen te blijven leiden werd er een investeringsprogramma vastgelegd. Momenteel staat de nieuwe brouwzaal in de steigers en er wordt ook een nieuw distributiecentrum voorzien. Hierdoor moet de brouwcapaciteit sterk verhogen en wordt maatwerk voor de wereldwijde exportmarkt mogelijk.

Inge Torsy (HR-manager): “Onze maatwerkverpakkingen zijn zeer belangrijk voor de export, want elke markt heeft haar specificaties waarmee we maximaal rekening willen houden. Bovendien laat onze maatwerkverpakking toe om snel in te spelen op bijzondere vragen, zoals we bijvoorbeeld doen met onze geschenkverpakkingen tijdens de eindejaarperiode. Op vandaag hebben we hierin reeds een mooi aanbod, maar in de toekomst willen wie hier nog meer op inzetten.

Het probleem is echter dat het samenstellen van deze verpakkingen zeer arbeidsintensief is en de meeste van onze brouwerijmedewerkers niet staan te springen om dit repetitieve werk te doen. Daarom hebben we samen met de groei- en veranderconsultants van MINT de mogelijkheid van een aparte afdeling onderzocht.”

Inventarisatie van de maatwerktaken

Inge Torsy: “In overleg met MINT hebben we een inventaris gemaakt van de mogelijke taken in de huidige organisatiestructuur. Een aantal van die taken hebben we vervolgens geclusterd tot een logisch takenpakket voor een medewerker in deze afdeling.

Bij dit takenpakket hebben we steeds rekening gehouden met de mogelijkheid om voor de invulling ervan te rekruteren bij laaggeschoolden of langdurig werklozen. Brouwerij Omer Vander Ghinste wil immers ook aandacht besteden aan de maatschappelijke rol die het kan opnemen bij re-integratie in de arbeidsmarkt. Doordat dergelijke jobs bovendien moeilijk ingevuld geraken in het reguliere arbeidscircuit, lag een win-win hier voor het grijpen."

Een competentiebeheerssysteem op maat van de brouwerij

Katrien Declercq (Consultant innovatieve arbeidsorganisatie - MINT): “Vervolgens werd een competentieprofiel uitgewerkt voor een medewerker, waarbij de focus lag op de basis werkattitudes, wat wij graag benaderen als ‘leiderschap over het eigen werk’. Om ervoor te zorgen dat dit competentieprofiel geen dode letter zou worden, maar een echt werkbaar instrument, werd elke competentie meetbaar gemaakt aan de hand van voorbeeldgedrag – op maat van Brouwerij Omer Vander Ghinste.”

Door deze methode te hanteren ontstaat er als het ware een gemeenschappelijke en werkbare HR-taal. Hierop kan het volledige HR-beleid verder gebaseerd worden, te beginnen bij de selectiecriteria en het onthaalbeleid.

Implementatieplan voor maatwerkafdeling

Inge Torsy: “Tijdens de samenwerking met MINT hebben we vastgesteld dat een duurzaam beleid rond een maatwerkafdeling een absolute meerwaarde kan betekenen. We zijn ervan overtuigd dat dit een strategische pijler kan worden in het groeiproject van de brouwerij en bij de uitbouw van ons nieuw distributiecentrum. Voorts denken we er over na om het aangebrachte competentiebeheerssysteem in het hele bedrijf uit te rollen.”

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven