Al meer dan 35 jaar produceert Astra Sweets in Turnhout snoep. Een Belgisch familiebedrijf dat door de 300 medewerkers wordt omschreven als ‘Ons fabriek’.

Storingen aanpakken door samenwerking en communicatie

Astra Sweets was op zoek naar een laagdrempelige en praktijkgerichte opleiding en vond die bij Celior Consulting. Bart Van Looy, plant manager van Astra Sweets: ‘Aan de hand van eigen Astra-cases werd een methodiek uitgewerkt om problemen aan te pakken op basis van degelijke communicatie. Ook werd een Astra-template uitgewerkt, een duidelijk formulier dat als stappenplan voor alle afdelingen fungeert. In eerste instantie volgen de twaalf lijnverantwoordelijken deze opleiding, zij zijn immers cruciale schakels. Vervolgens geven zij de kennis en aanpak door aan hun teamleden.’

Team zoekt grondoorzaak

Als lid van het kwaliteitsteam van Astra Sweets moet Michiel Lanslots vele ‘brandjes blussen’ en snel beslissingen nemen. Hij was er al langer van overtuigd dat bij non-conformiteiten of afwijkingen verder moet worden gekeken naar hoe het probleem ontstond. Michiel Lanslots: ‘Tijdens de RCA-opleiding werd ons een systematiek aangeleerd waarmee we de onderliggende oorzaak van problemen naar voren kunnen brengen en op zoek kunnen gaan naar de beste acties.’ De sterkte van deze systematiek is dat de zoektocht in teamverband gebeurt, wat extra aandacht en synergie oplevert.

Missie geslaagd?

Astra Sweets stelde vast dat de ‘mindset’ over probleemoplossingen in het bedrijf positief is geëvolueerd. Tijdens de opleiding kwamen de deelnemers tot het inzicht dat onderlinge communicatie het sleutelwoord is. Daarom werd beslist om te streven naar dagelijks overleg. Door de verschillende RCA’s wordt er bovendien meer gevisualiseerd: grote borden geven aan hoe vaak een bepaald probleem opduikt. De volgende stap is om ook eenpuntslessen te ontwikkelen.

Iedereen mee op de kar

Er moeten dus duidelijke en transparante afspraken worden vastgelegd, waar iedereen achter staat. Verantwoordelijken leggen de standaard vast en medewerkers worden uitgenodigd om mee na te denken en voorstellen te formuleren. Via participatie wil Astra Sweets iedereen in deze verbetercultuur meekrijgen.

Meer informatie over deze werkwijze.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven