Sterk team als motor achter populaire opleiding

VDAB organiseert de opleiding Technisch Operator in samenwerking met andere partners, waaronder Alimento. Een hecht team van ongeveer 20 begeleiders/instructeurs biedt een volledige omkadering aan, gaande van vaktechnische kennis tot psychologische ondersteuning.

VDAB 1

Vier infomomenten leverden niet minder dan 300 geïnteresseerde kandidaten op. Als instapvoorwaarde is een basisniveau Nederlands absoluut vereist. De cursisten moeten in een vooropleiding ook hun VCA-attest behalen. Aan de hand van o.a. enkele games en een LEAN-test worden de talenten van de kandidaten in kaart gebracht en wordt gepolst naar technische vaardigheden, ruimtelijk inzicht, stressbestendigheid, samenwerkingsvermogen, … Een grondige selectieprocedure, een eenvoudige rekentest én een intensief motivatiegesprek later startten uiteindelijk 12 degelijke cursisten, waaronder een ingenieur, een docent chemie, een ex-Lierse profvoetballer en een ex-politiechef!

Willy Lancel, instructeur bij VDAB, licht ons de keuze toe om competentiegericht en niet diplomagericht te screenen. Een vooropleiding of diploma in het land van herkomst is niet noodzakelijk een extra troef om te mogen starten. De juiste ingesteldheid is dat wél.

Nederlands op de opleidingsvloer en op de werkplek

Tijdens de opleiding gaat VDAB zo snel mogelijk over op een geïntegreerde aanpak waarbij het Nederlands tijdens de technische opleiding op de vloer zelf wordt aangeleerd. Waar nodig schakelt men de hulp in van zgh. NodO-begeleiders. (Nodo+ : Taalcoaching voor beroepsopleidingen met laagtaalvaardige cursisten Nederlands op de Opleidingsvloer.) Dit blijkt veel efficiënter en realistischer dan urenlange taallessen, dagen aan een stuk. Twee coaches, zelf ervaringsdeskundigen, staan op stand-by voor interventies. De standaard opleiding duurt 12 weken, maar voor deze doelgroep zal de looptijd zo goed als verdubbeld worden.

VDAB 2

Het programma omvat o.a. mechanica, pneumatica, procestechnieken, meet- en regeltechnieken, een opleiding vorklift, sollicitatietraining, … Op het moment van ons bezoek hebben de cursisten al 7 weken opleiding achter de rug. Vandaag volgt de helft van de groep een cursus elektriciteit bij instructeur Luc. ‘Neen, het Nederlands is geen makkelijke taal’, daar zijn alle mannen het over eens. Maar dankzij hun intrinsieke gedrevenheid en het persoonlijk doel dat zij voor ogen hebben, lukt het hen wel om de zware klus te klaren. Eén cursist werkt zelfs als vrijwilliger in een bejaardentehuis om zo het Nederlands nog sneller onder de knie te krijgen. Na slechts een zestal maanden in België is hij ook al ‘buddy’ voor andere nieuwkomers die nog maar pas in ons land zijn toegekomen!

Digitale leeromgeving

De opleiding Technisch Operator verloopt in grote mate digitaal. Overweg kunnen met een computer/tablet/gsm is een must, maar daar heeft niemand problemen mee. VDAB kiest resoluut voor ‘Google for Education’ en onderwijsvormen die de betrokkenheid van en de interactie tussen de cursisten stimuleren. Zij krijgen de leerstof vaak al vóór het klassikale moment te verwerken a.h.v. online content, zoals instructievideo’s of een blog. Tijdens de klasmomenten zelf komt er zo meer tijd vrij voor oefening, individuele aandacht en verdieping.

VDAB 3

Samenwerkingsverband

Omdat Alimento overtuigd is van de kwaliteit van de opleiding en omdat steeds meer voedingsbedrijven interesse tonen in de cursisten als toekomstige werknemers biedt onze organisatie financiële ondersteuning door sponsoring van de lesdagen ‘Voedselveiligheid/Algemene basis’. 

Om de sector beter te leren kennen, nemen de kandidaten deel aan enkele bedrijfsbezoeken. Daarnaast gaan wij op zoek naar stageplaatsen, die hopelijk nadien effectieve werkplekken worden.

VDAB van haar kant promoot de voedingsector als belangrijke industriële werkgever bij de kandidaten en belicht de kansen en doorgroeimogelijkheden.

 

Wil ook jij je bedrijf (vanaf september 2017) openstellen als stageplaats? Neem dan contact op met Herbert Matthys via herbert.matthys@alimento.be of op 0473 654 276.

Neem je graag eens een kijkje in het opleidingscentrum of op de Pilot Plant van VDAB, een heuse mini-fabriek waar de nieuwste technologieën aan bod komen? Maak dan een afspraak met Herman Todts, VDAB-accountmanager voeding via Herman.Todts@vdab.be of op 0470 19 15 41.

Alle details over de opleiding Technisch Operator 

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven