Doelstelling

Dit educatief pakket wil tegemoetkomen aan de nood aan gebruiksklaar lesmateriaal rond voedselveiligheid en hygiënisch werken in de bakkerij en banketbakkerij.  De complexe regelgeving van de autocontrolegids wordt op een bevattelijke en motiverende wijze aangereikt. Ook nevenstromen zoals chocoladeverwerking en ijsbereiding komen aan bod.

Doelgroep

Leerkrachten in studierichtingen bakkerij-banketbakkerij kunnen samen met hun leerlingen/cursisten een selectie maken uit de diverse tools, naargelang het niveau van de doelgroep.     

Beschrijving

De tools uit Mijn Bakkerij zijn gebaseerd op de autocontrolegids. De leerlingen/cursisten leren met elke tool meer inzicht krijgen in voedselveiligheid en hygiëne en ze leren welke maatregelen ze moeten nemen om de voedselveiligheid te garanderen. Ze krijgen tevens inzicht in een aantal administratieve verplichtingen.

Concrete voorbeelden zijn een kapstok voor de theorie, die tijdens of na gebruik van de tool diepgaander kan worden behandeld.

Tools

 • Tool 1: strip
  Een stripverhaal is aanleiding om goede praktijken binnen het productieproces te behandelen.
 • Tool 2: memory
  Een memoryspel laat de leerlingen/cursisten een aantal juiste of foute situaties ontdekken in het productieproces.
 • Tool 3: gevarenquintet
  Door het gevarenquintet te spelen, leren de leerlingen/cursisten een en ander over de gevaren en voorkoming van besmetting door biologische, chemische en fysische contaminanten en allergenen.
 • Tool 4: controlespel
  Door analyse van fotoreeksen van vier verschillende productieketens detecteren de leerlingen/cursisten gevaren uit het HACCP-systeem.
 • Tool 5: systeemspel
  Het beheerssysteem van een middelgrote bakkerij wordt behandeld met zes formulieren die de leerlingen/cursisten moeten aanvullen. Zij doen dit nadat zij zes filmpjes met getuigenissen van een bakker hebben bekeken.

Bij elke tool horen de nodige invulbladen voor de leerlingen en achtergrondinformatie voor de leerkracht.

Didactische affiche"Mijn Bakkerij"

Je kan de affiche hier downloaden om zelf af te printen.

Of je kan de affiche bestellen op A2-formaat via Viktoria Kmymych.

Contacteer voor meer info

Screenshot

Terug naar boven