Résumé
Cette classe virtuelle permet d’aborder les obligations légales, les aspects pratiques
Les ancrages, les systèmes antichute, la force choc, le tirant d’air, l’effet ballant, le syndrome du harnais Le contrôle du matériel, les normes, les harnais, les longes…
Les ancrages, les systèmes antichute, la force choc, le tirant d’air, l’effet ballant, le syndrome du harnais Le contrôle du matériel, les normes, les harnais, les longes…
Doelgroep
Beginnende mewewerkers met nog te weinig basiskennis voedingstechnologie, bv productieoperatoren, productieverantwoordelijken,...
Doelstelling
Wat zijn additieven? Deze cursus wil inzicht geven omtrent additieve stoffen die bewust worden toegevoegd aan voedingsmiddelen tijdens het productieproces. Wat het nut ervan is of waarom ze worden toegevoegd.
Inzicht in het wettelijk kader en welke instanties houden een oogje in het zeil.
Inhoud
- Wat zijn voedingsmiddelenadditieven
- Klassieke indeling in groepen met o.a.
- zuurteregelaars en buffers
- anti-klontermiddelen
- anti-oxidanten
- broodverbetermiddelen
- emulgatoren
- kleurstoffen
- conserveringsmiddelen
- stabilisatoren
- verdikkingsmiddelen
- geleermiddelen
- smaakversterkers
- zoetstoffen …
- Hoe zijn ze gereglementeerd
- codex, EU, E-nummers/lijsten
- Zijn additieven gevaarlijk voor de gezondheid (toxicologie)
- Hoe gebeurt de risico-evaluatie:
- wat is een ADI?
- hoe wordt een ADI bepaald?
- Zijn er alternatieven voor additieven
- Andere vreemde stoffen in voeding
- Gedetailleerde analyse van een aantal veel gebruikte additieven in de voeding; Algemeen, structuur, eigenschappen/ functionele werking, toepassingen.