In het Henegouwse dorp Fontenoy worden bij Iscal Sugar elke dag meer dan 12.000 ton suikerbieten verwerkt. Omdat het bedrijf wenste dat de medewerkers meer verantwoordelijkheden zouden opnemen, besloot het zijn arbeidsorganisatie te herzien. Daarom zei men volmondig ‘Ja’ op het innovatielab. Een beslissing die het bedrijf volgens hr-verantwoordelijke Virginie Naessens geen windeieren heeft gelegd.

Waarom het innovatielab?

"We hadden het er al eens over gehad met Véronique D’Hert van Alimento. Gezien we bij het personeel nogal wat weerstand zien voor elke verandering sprak het idee ons wel aan. Ik begrijp het ook wel; gewoonten loslaten is niet makkelijk. We willen onze medewerkers meer betrekken en responsabiliseren. Specifiek bij het uitoefenen van hun job, maar ook in het algemeen ten aanzien van het bedrijf. De innovatielabs zagen we als de perfecte hefboom voor de verandering die we wilden doorvoeren. Onze CEO ging ook meteen mee in het verhaal."

Het startpunt?

Onze medewerkers hadden niet het gevoel echte verantwoordelijkheden te hebben. Ze volgden een vastgeroest patroon: “ik doe iets, omdat ik dat gewoon ben om het zo te doen”. Vroeger zaten de directie en managers dicht op de werknemers om het minste probleem dat opdook voor hen op te lossen.

Nu willen we dat werknemers zich ervan bewust zijn dat bij problemen ook zij een oplossing kunnen vinden. We willen ze zo onafhankelijk mogelijk maken. Ze hebben een mentaliteit nodig waarbij iedereen probeert om oplossingen te vinden. Zelfredzaamheid dus, maar zonder dat men zichzelf als redder in nood ziet die alles altijd alleen moet uitvissen.

Hierdoor zijn we geëvolueerd naar een bedrijf waarin iedereen de dingen mee kan bepalen. Ofwel door mee te werken aan projecten of door verantwoordelijkheidszin te tonen in de eigen job. In sommige afdelingen wordt deze mindset misschien wat minder vlot ingeburgerd, maar in andere zie je de dynamiek al duidelijk.

Ambassadeurs

Onder de teamleden werden er “ambassadeurs” aangesteld. Die gaan in kleine groepjes werken op projecten die hen interesseren en die dan zelf volledig in de praktijk brengen. De directie neemt hierbij de rol van coach aan en stimuleert ze om hun ideeën te uiten. Lijkt een idee te werken en is iedereen ervan overtuigd, dan wordt alles in het werk gesteld om het te concretiseren. 

Deze groepjes worden als het ware minibedrijven voor dat project; waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheden opneemt. Onze wens is dat elke werknemer zich kan toeleggen op een project. Deze mentaliteit wint alsmaar meer terrein bij alsmaar meer van onze mensen. 

Echte resultaten

De innovatielabs zorgen ervoor dat je de dingen anders gaat bekijken. Je moet het totaalplaatje zien, en de verandering stap voor stap aanpakken. In de module “leiderschap” bijvoorbeeld word je je bewust van de mogelijke reflecties hierrond. Daarom hebben we besloten om een werkgroep op te richten die samen met de mensen nadenkt over welk leiderschapstype het meest geschikt is voor elk team. Het daagt je manier van denken echt uit. 

De toekomst

Er was een wijziging in het technische en productiemanagement. Op dit moment hebben we nog geen grote stappen kunnen maken, maar we zien het wel nog steeds als een prioriteit. In de komende maanden zijn we van plan om wat de innovatielabs ons hebben getoond in de praktijk te brengen. We zullen het werk dus anders gaan organiseren. We kijken ernaar uit om deze verandering samen met onze teams waar te maken!

Het 'Innovatielab: anders organiseren'

Tijdens vier praktische sessies buigen de deelnemende bedrijven zich over acht sleutelelementen. Elk bedrijf wordt een opdracht toegewezen waarvoor ze eerst het probleem moeten analyseren en vervolgens een actieplan moeten opstellen.

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven