Al een tiental jaar moeten voedingsbedrijven met meer dan twintig medewerkers een overlegd opleidingsplan hebben. Vanaf 2024 dien je dit plan ook naar Alimento te sturen. Toch is een opleidingsplan veel meer dan een verplichting.

Tien voordelen van een opleidingsplan

Een doordacht opleidingsplan vormt één van de fundamenten van een goed hr-beleid. En wel om volgende voordelen die zo’n plan biedt:

1.    Analyse van de opleidingsnoden

Om een opleidingsplan op te maken, moet een bedrijf de noden op het vlak van competentieontwikkeling systematisch in kaart brengen via een of meerdere analysemethoden. Hierdoor breng je aan het licht welke competenties er bij welke medewerker ontbreken en versterk je je concurrentiepositie.   

2.    Gestructureerde opleidingsaanpak

Het opleidingsplan structureert de opleidingsinspanningen door de doelstellingen en de data van elke opleiding te verduidelijken. Hiermee kan je precieze afspraken maken met de teamleiders, teamleden en trainers. En kan je de opleidingsacties plannen en budgetteren.

3.    Dé gelegenheid om intern uit te wisselen en te overleggen

Het analyseren van de opleidingsnoden vraagt dat er uitgewisseld wordt tussen collega’s, tussen teamleider en teamleden, tussen teamleiders en hun afdelingshoofden, tussen hen en de hr-afdeling, tussen hr en directie … En vergeten we ook niet het – verplichte – overleg met de werknemersvertegenwoordiging. 

Functioneringsgesprekken tussen de medewerkers en hun directe leidinggevende zijn een krachtig instrument om ervoor te zorgen dat er enerzijds intern goed wordt gecommuniceerd en dat anderzijds de opleidingsnoden op tafel komen.

Bovendien verhoogt de betrokkenheid van medewerkers bij hun eigen competentie-ontwikkeling hun motivatie op het werk én hun motivatie voor het volgen van de opleidingen (zeker als ze deze zelf hebben gekozen of gevraagd). Sterker nog: het betrekken van medewerkers bij het opstellen van een opleidingsplan is even belangrijk als de inhoud ervan! 

4.    Een communicatietool

Het opleidingsplan is een goede tool voor het communiceren van de globale, strategische opleidingsdoelstellingen aan alle medewerkers en voor het meedelen van de individuele opleidingsdoelstellingen van elke medewerker voor dat jaar. 

5.    Planning van middelen (budget en tijd)

Bij het opmaken van een opleidingsplan verduidelijk je de middelen die naar opleiding gaan, zoals tijd en budget. En kan je die voor dat jaar plannen. Ook is er ongetwijfeld intern overleg nodig om prioriteiten te bepalen en opleidingsaanvragen af te wegen.     

6.    Een coherente opleidingsaanpak

Dankzij een opleidingsplan worden alle opleidingsinitiatieven gecentraliseerd op de hr-afdeling en garandeer je de coherentie van je opleidingsacties. In sommige bedrijven kunnen verschillende afdelingen beslissen over de te volgen opleidingen. Met het opleidingsplan breng je alle informatie rond opleiding samen en kan je indien nodig afwegingen maken tussen de verschillende opleidingsaanvragen.

7.    Inclusie van alle medewerkers 

Met een opleidingsplan zorg je ervoor dat geen enkele medewerker uit de boot valt. Ook niet zij die soms nog minder opleidingskansen krijgen, zoals kortgeschoolden, ouderen ... Meer nog: het (verplichte) sectorale model voorziet specifiek een tabel voor de initiatieven die je op poten zet voor risicogroepen.

8.    Een barometer voor het opleidingsbeleid 

Op het einde van de periode kan er op basis van het opleidingsplan een balans worden opgemaakt: welke opleidingen vonden effectief plaats, welke vonden niet plaats, werden budgetten overschreden … Voor de hr-afdeling vormt het opleidingsplan een barometer om de doeltreffendheid van het opleidingsbeleid in het bedrijf onder de loep te nemen.  

9.    Een bewijs van de opleidingsintenties ten aanzien van klanten en controleorganen

Met een opleidingsplan toon je aan klanten of controle-instanties dat opleidingen die contractueel (zoals BRC, IFS …) of wettelijk (opleiding vorkheftruck, opfrissing EHBO …) verplicht zijn, ook werkelijk plaatsvonden of zijn gepland.

10.    Wettelijke verplichting 

En last but not least, met een jaarlijks opleidingsplan (volgens het sectoraal model) voldoe je aan de wettelijke verplichting voor bedrijven van meer dan twintig werknemers om elk jaar een opleidingsplan in te dienen.

Maar wat is nu een (goed) opleidingsplan?   

Er is niet één juiste methode om een opleidingsplan op te maken. Toch één: een goed opleidingsplan stel je op met de steun van de directie en met actieve medewerking van het personeel. Een opleidingsplan is des te sterker als je vertrekt vanuit de noden die de verantwoordelijken en medewerkers zelf uiten. 

Hulp nodig bij het opmaken van een opleidingsplan?

Op onze website www.beter-opleiden.be zetten we je stap voor stap op weg. Of contacteer ons voor gepersonaliseerd advies of begeleiding.

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven