Samenvatting
In deze opleiding worden de processen pasteuriseren, steriliseren en snelkoelen nader toegelicht. De onderbouwing, validatie en barema’s worden in detail bekeken en toegelicht vanuit een microbiologische bril.

Doelgroep
Productie operatoren, lijnverantwoordelijken en medewerkers technische dienst met een niet-microbiologische achtergrond.

Doelstelling
De juiste basisinzichten verwerven inzake (groei van) micro-organismen en de processen die deze groei beïnvloeden.

Er wordt ingegaan op de definitie van 'correct verhitten' (pasteuriseren, steriliseren) en belangrijke factoren die invloed hebben op deze processen.
Tevens wordt de snelkoeling onder de loep genomen en wordt de theorie gekoppeld aan de praktijk: wat is het belang van deze processen op de werkvloer, hoe en waarom controleren, wat en waarom CCP’s?

Voorkennis
Geen voorkennis van microbiologie vereist.

Inhoud

  • Inleiding en kennismaking met levensmiddelenmicrobiologie
    • wat zijn micro-organismen
    • levensmiddelen microbiologie: nuttige micro-organismen, bedervers, hygiëne indicatoren
  • Groei van micro-organismen en factoren die groei beïnvloeden
    • hoe groeien micro-organismen
    • welke factoren beïnvloeden deze groei (pH, aw-waarde, gas, temperatuur, …)
  • Pasteurisatie, sterilisatie & snelkoeling: opfrissing basisprincipes
    • wat is pasteurisatie versus wat is sterilisatie
    • belangrijke factoren die verhitting- en snelkoelprocessen beïnvloeden
  • Link naar de praktijk
    • monitoring van de belangrijke factoren
    • hoe en waarom controleren
    • wat en waarom CCP’s

Methode
Een interactieve en pragmatische aanpak met tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgever, gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.

Duur
1 dag

Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Aldhem
Jagersdreef 1 - 2280 GROBBENDONK (Tel 014/50.10.01)
Referentie
IPV/242/41/2102/80989/01
Prijs
Gratis voor een werknemer behorend tot PC 118 of 220, en voor een patroon die zich inschrijft samen met een werknemer (PC 118/220). In alle andere gevallen bedraagt de kostprijs € 100 per dag (halve dag = € 50).
Telt uw bedrijf 100 werknemers of meer (of behoort het tot een groep met in totaal 100 werknemers of meer), dan is de kostprijs voor zowel patroon als werknemer € 100 per dag.
Bij niet verwittigde afwezigheid wordt een annulatiekost van € 150 per lesdag aangerekend.
Tijdsduur
7 uur, geen VOV
Datums
nog te bepalen
Uren
Van 9u tot 16u30
Aantal inschrijvingen
0/20
Lesgevers
Sophie Van Ranst (Eva Moens Consult BV)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven