Samenvatting
We doorgronden wat de toekomast zal brengen en werpen een blik op de verschillende wetgevingen die van toepassing zijn op vlak van verpakkingen.

Doelgroep

Alle medewerkers die (geheel of deels) verantwoordelijk zijn voor de keuze en/of aankoop en/of ontwikkeling van verpakkingsmateriaal voor goederen (zowel Food, Feed, …).


Doelstelling

Een beeld scheppen van welke wetgeving momenteel van kracht is en wat de toekomst zal/kan brengen.

 

Inleiding

Hoe ziet de toekomst eruit voor verpakkingen? Zal er door Europa strenger op worden toegekeken? Wat houdt ESG in? En wat nu met die befaamde Green Deal?

Als producent of gebruiker van verpakkingsmaterialen is er enorm veel verandering aan de gang en zal er nog heel wat verandering op ons pad komen. Op Europees niveau hebben we eind 2022 de draft versie zien verschijnen van de ‘Packaging en Packaging Waste Regulation’, waar ‘duurzaamheid’ centraal staat.

Volgend uit de eerder gepubliceerde Europese SUP-richtlijn probeerden enkele lidstaten, zoals Frankrijk en Italië, zelf het recycleren te bevorderen aan de hand van sorteerlogo’s die op verpakkingen moeten staan. Echter is hierdoor veel verwarring ontstaan voor producenten die naar meerdere landen exporteren, waardoor het handelsverkeer binnen de EU wordt belemmerd. Wat moet en mag nu op het etiket?

Tot slot heb je nog de ‘ESG’ strategie, dewelke staat voor environmental, social & corporate governance, dé 3 pijlers om duurzaamheid te meten.

Daarbij heb je de CSRD, ook gekend als ‘Corporate Sustainability Reporting Directive’, die verplicht aan bepaalde bedrijven om te rapporteren hoe duurzaam ze zijn. Voor welke bedrijven is deze wetgeving van toepassing en hoe zit verpakking hierin verworven?

Door deze versnelde evolutie inzake ‘duurzaamheid’ is er momenteel héél wat ‘Greenwashing’ aan de gang. Wat is het standpunt van Europa hierover en wat zit daaromtrent van wetgeving aan te komen?

In deze sessie trachten we te doorgronden wat de toekomst zal brengen en werpen we een blik op de verschillende wetgevingen die van toepassing zijn.


Voorkennis

Geen voorkennis vereist.


Inhoud

·       Green Deal

·       ESG

·       Corporate Sustainability Reporting Directive

·       SUP-richtlijn & nationale wetgevingen

·       Identificatie- & sorteerlogo’s

·       Packaging & Packaging Waste Regulation

·       Greenwashing


De opleiding gaat door vanaf 4 deelnemers.


Duur

1/2 dag


Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Hotel Van der Valk (Drongen)
Baarleveldstraat 2 - 9031 DRONGEN (Tel 09 22 674 32)
Referentie
IPV/242/41/2157/86604/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer (of bedrijf dat behoort tot een groep met in totaal 100 werknemers of meer): € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor opleidingen voedselveiligheid en voedingstechnologie (volgens de voorwaarden van CEVORA)
Tijdsduur
3,5 uur, geen VOV
Datums
nog te bepalen
Uren
13h00-16h30
Aantal inschrijvingen
0/20
Lesgevers
Joyce Buysse (AMNorman BV)

Ruben Haleydt (AMNorman BV)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven