Samenvatting
Naast korte wetenschappelijke presentaties zijn er posterpresentaties. Tijdens dag 1 ligt de focus op ‘trends in voedselveiligheidsbeleid en actuele aspecten van levensmiddelenmicrobiologie’, dag 2 behandelt ‘trends in het laboratorium en actuele aspecten in de levensmiddelenmicrobiologie’.

Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken, productieverantwoordelijken, zaakvoerders in de voedingsindustrie.

Inhoud

Dag 1: Trends in het voedselveiligheidsbeleid en actuele aspecten van levensmiddelenmicrobiologie

    • 8:30u: onthaal / accueil
    • 9:30u: inleiding / introduction: Christophe Keppens – Director food policy a.i., FAVV-AFSCA

moderatoren / modérateurs: Chris Michiels (KULeuven) & Veronique Delcenserie (ULiège)

    • 9:40u: Lieve Herman, ILVO, BE (NL)

EFSA-nieuws met details over persisterende pathogenen in de omgeving van voedselverwerking, waterhygiëne bij verwerking van plantaardige producten, parasieten en Vibrio spp. in visserij producten
actualités de l'EFSA détaillant les agents pathogènes persistants dans les environnements de transformation
des aliments, l'hygiène de l'eau dans la transformation des produits végétaux, les parasites et Vibrio spp.
les produits de la pêche

    • 10:15u: Aarieke de Jong- NVWA - NL - (NL)

trendscan microbiologische voedselveiligheid NVWA analyse des tendances de la securité alimentaire microbiologique NVWA

    • 10:50u: koffiepauze / pause-café - wetenschappelijke posters / posters scientifiques
    • 11:25u: Marianne Chemaly - ANSES - FR - (FR)

investigations des toxi-infections alimentaires en France : points forts et défis onderzoek naar voedselvergiftiging in Frankrijk: sterke punten en uitdagingen

    • 12:00u: short oral presentation based on abstract selection
    • 12:15u: short oral presentation based on abstract selection
    • 12:30u: lunch - wetenschappelijke posters / posters scientifiques

moderatoren / modérateurs: Marleen Abdelmassih (UCLouvain) & Frank Devlieghere (UGent)

    • 14:00u: Véronique Zuliani - Chr-Hansen - FR - (FR)

applications innovantes des ferments dans la filière viande & autres produits prêts à consommer et aspects règlementaires innovatieve toepassingen van fermenten en regelgevingsaspecten in de vleessector en andere kant-en-klare levensmiddelen

    • 14:35u: Mariem Ellouze - Nestlé - CH - (FR)

applications de la microbiologie prévisionnelle pour garantir la qualité et la sécurité des nouveaux produits à base de protéines végétales toepassingen van voorspellende microbiologie om de kwaliteit en veiligheid van nieuwe plantaardige
eiwitproducten te waarborgen

    • 15:10u: koffiepauze / pause-café - wetenschappelijke posters / posters scientifiques
    • 15:45u: Andreja Rajkovic - UGent - BE - (NL)

blauwalgen en risico voor besmetting van groenten/fruit bij irrigatie algues bleu-vert et risque de contamination des légumes/fruits lors de l'irrigation

    • 16:20u: short oral presentation based on abstract selection
    • 16:35u: short oral presentation based on abstract selection
    • 16:50u: conclusie en afsluiting / conclusion et clôture
    • 18:15u: sociale activiteit / activité sociale



Dag 2: Trends in het laboratorium en actuele aspecten in de levensmiddelenmicrobiologie

    • 8:45u: onthaal / accueil
    • 9:20u: inleiding / introduction: Frederic Leroy - Voorzitter BSFM vzw/ Président BSFM asbl

moderatoren / modérateurs: Koenraad Van Hoorde (Sciensano) & Koen De Reu (ILVO)

    • 9:30u: Sciensano, BE (NL)

l’actualité des LNRreflecties vanuit de NRL

    • 10:05u: Cécile Vadier - Barry-Callebaut - FR - (FR)

mise en place d'un plan d'échantillonnage et d'analyses pour mesurer la présence et la concentration de Salmonella spp. dans les fèves de cacao cruesopzetten van een bemonsteringsplan en analyses om het voorkomen en de hoeveelheid aan Salmonella spp. te bepalen in rauwe cacaobonen

    • 10:40u: koffiepauze / pause-café - wetenschappelijke posters / posters scientifiques
    • 11:25u: François Bourdichon - Università Cattolica del Sacro Cuore - IT - (ENG)

souches persistantes vs. transitoires: écologie microbienne et adaptation à l'environnement de productionpersistente versus transiënte bacterie stammen: microbiële ecologie en aanpassing aan de productieomgeving

    • 12:00u: short oral presentation based on abstract selection
    • 12:15u: short oral presentation based on abstract selection
    • 12:30u: lunch - wetenschappelijke posters / posters scientifiques

moderatoren / modérateurs: Georges Daube (ULiège) & Chris Michiels (KULeuven)

    • 13:45u: BSFM Award, uitgereikt door / remis par Frédéric Leroy, VUB - Voorzitter BSFM vzw/ Président BSFM asbl
    • 14:00u: Charlie Van Paepeghem - UGent & Katrien De Pauw - FOD volksgezondheid - BE - (NL)

L. monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen: nieuwe gegevens over risicoproducten: prevalentie, groeipotentieel en vergelijkend risicoprofiel: nieuwe aanbevelingen voor risicobeheer en ontwikkelingen in de regelgeving: herziening van de Europese normL. monocytogenes dans les aliments prêts à consommer: nouvelles données sur les produits à risque : prévalence, potentiel de croissance et profil de risque comparatif. Nouvelles recommandations en matière de gestion des risques et évolutions réglementaires: révision de la norme Européenne

    • 14:35u: Frank Møller Aarestrup - DTU National Food Institute - DK - (ENG)

Novel methods to measure the occurrence and transmission of AMR in a One Health context

    • 15:10u: Sophie Roussel - ANSES - FR - (FR)

diversité génomique des souches de Listeria monocytogenes tout au long de la chaîne alimentaire, dans une approche One-Healthgenomische diversiteit van Listeria monocytogenes-stammen in de volledige voedselketen in een One-Health-benadering

    • 15:45u: conclusie en afsluiting / conclusion et clôture


Duur
2 dagen

Inschrijven
Inschrijven

Praktisch

Locatie
Finance Tower, Pachécolaan 13, 1000 Brussel
Referentie
IPV/242/43/0173/87186/01
Tussenkomst
150 EUR/dag/dlnr (max 450/dag/dlnr voor 3 dlnrs)
Startdatum
10/10/2024
Datums
10/10/2024, 11/10/2024
Uren
08:30-17:00
Lesgevers
Belgian Society for Food Microbiology vzw
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven