Inleiding
Correcte informatie omtrent aan- of afwezigheid van allergenen is voor sommige consumenten een zaak van leven of dood. Als producent mogen we hier niet lichtzinnig mee omgaan. Via risicoanalyse, voorzorgsmaatregelen en beheersmaatregelen willen we aan de consument kunnen garanderen dat de allergeneninformatie betrouwbaar is. Een goed onderbouwd en goed werkend allergenenmanagementsysteem is onmisbaar als we deze doelstelling willen bereiken.
Doelstelling
Hoe voeren we een risicoanalyse uit, wat zijn de pijlers van een allergenenmanagementsysteem, hoe zetten we dit om in de praktijk en hoe zorgen we er voor dat we via een goed werkend allergenenmanagementsysteem correcte allergeneninformatie ter beschikking stellen van de klant/consument?
Doelgroep
Alle personen binnen de onderneming die betrokken zijn bij het allergenenmanagement: kwaliteitsverantwoordelijken, productieverantwoordelijken, verantwoordelijken ontwerp en ontwikkeling, aankoopverantwoordelijken, verantwoordelijken specificatiebeheer, …
Er wordt verondersteld dat de fundamentele kennis omtrent allergenen zoals die aangereikt wordt in de cursus ALLERGENEN DEEL 1, gekend is.
Methode
Interactieve, praktische aanpak waarbij regelgeving en systematiek omtrent allergenenmanagement wordt vertaald naar de praktijk.
Er is steeds mogelijkheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaring met de trainer en de medecursisten.
Inhoud
Tijdens de opleiding komen volgende onderwerpen aan bod:
- Allergenenmanagement: wat? hoe? waarom?
- Problematiek van kruisbesmetting
- EU-regelgeving
- FAVV
- risicobeoordeling van allergenen met aandacht voor de risicobeoordelingsmethodiek VITAL
- drempelwaarden / referentiedosissen / actiegrenzen
- Allergenenmanagement in de praktijk:
- Beheer grondstofinformatie
- Receptuurbeheer
- Correct ontwerp en beheer etiketinformatie
- Verwisseling voorkomen
- Kruiscontaminatie voorkomen + risicoanalyse
- Code of Practice van Codex Alimentarius
- ‘Free from’ claims
- Eisen m.b.t. allergenen in BRC, IFS, FSSC 22000
- Certificeringen en logo’s (oa glutenvrij, SimplyOK, BRC, vegan)
- Analysemethoden en valkuilen