Samenvatting
Elk bedrijf genereert jaarlijks grote hoeveelheden data m.b.t. voedselveiligheid en kwaliteit. Een operator dient na te gaan of data, gegevens & analyseresultaten voldoen aan wetgeving en/of normen. Echter: soms zit er ‘meer’ in deze data dan men zou vermoeden…: deze training heeft tot doel analyseresultaten te leren bundelen en verder te verwerken o.b.v. (statistische onderbouwde) trendanalyse.
Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken, R&D-verantwoordelijken, kwaliteitsmedewerkers, hoger management
Doelstelling
In een tijdperk van budgettaire restricties kunnen trendobservaties en -analyse een hulpmiddel zijn om keuzes te maken bij de opmaak van controleprogramma’s. Tevens kunnen deze methoden gebruikt worden om het effect van genomen maatregelen te beoordelen.
Deze opleiding heeft finaal tot doel om (statistisch onderbouwde) methodieken m.b.t. trendobservatie en trendanalyse toe te lichten. Quality-, R&D-, en andere managers leren trendobservatie en -analyse toe te passen op de resultaten van hun autocontrolesystemen en productieprocessen.
Een goede trendobservatie en -analyse is tevens een eis van kwaliteitssystemen zoals BRC, IFS en andere (GFSI) lastenboeken. Ook de inspectielijsten en regelgeving van het FAVV zet dit item meer en meer in de spotlight.
Inhoud
- Waarom (trend)analyse
- Trendanalyse: hoe voorbereiden op trendanalyse
- Trendanalyse
- Oorzakenanalyse
- Hoe normale variatie onderbouwen?
- Workshop en oefeningen
- Q&A
Deze opleiding heeft als doel de deelnemers, na een theoretische inleiding, praktisch aan de slag te laten gaan met enkele cases. Zodoende wordt geoefend hoe dergelijke analyses precies gebeuren. We vragen daarom dat elke cursist zijn/ haar laptop (uitgerust met Excel) meebrengt.
Methode
Een interactieve en pragmatische aanpak met tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgever, gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.