Inleiding
Na de aanslagen van 11 september 2001 benoemde de Amerikaanse overheid de voedingsindustrie tot e´e´n van de vitale infrastructuren en bijgevolg tot een mogelijk doelwit voor aanslagen. Naar aanleiding hiervan stelde de FDA in de Bioterrorism Act een reeks Food Defense eisen op. Sinds 2012 zijn deze eisen ook opgenomen in de verschillende GFSI-erkende standaarden en dus ook van toepassing binnen Europa.
Food Defense staat voor het beveiligen van de productiefaciliteit en de voedingsmiddelen tegen opzettelijke verontreinigingen. Dit in tegenstelling met Food Safety of voedselveiligheid waarbij uitgegaan wordt van onopzettelijke verontreinigingen.
Op zich hebben Food Defense en Food Safety dezelfde doelstelling: een veilig product aanbieden aan de consument. Toch zijn er ook heel duidelijke verschillen en dit vereist een specifieke aanpak. Voor de borging van voedselveiligheid wordt de HACCP-methodiek gebruikt. Voor Food Defense zijn er gelijkaardige methodes ontwikkeld. Deze worden vaak benoemd als TACCP (Threat Assessment Critical Control Point). In de opleiding wordt toegelicht hoe dit kan uitgewerkt worden.
Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken, Food Defense coo¨rdinatoren en Food Defense teamleden die een beheersplan willen opzetten ter preventie van opzettelijke contaminaties om zo te voldoen aan de eisen van de actuele normen (BRC, IFS, FSSC 22000, ...) of aan de eisen van klanten.
Doelstelling
- Duidelijk inzicht verschaffen:
- in de betekenis en de achtergrond van Food Defense
- in de eisen die hieromtrent in normen en klantenstandaarden gesteld worden
- in de mogelijke bedreigingen, intern en extern;
- in de beschikbare systemen voor het evalueren van deze bedreigingen.
- Het aanreiken van maatregelen voor de preventie van en de ontwikkeling van een beleid omtrent opzettelijke contaminatie van levensmiddelen.
- Opleiding van het Food Defense team van uw onderneming zodat zij zelfstandig aan de slag kunnen om een Food Defense plan uit te werken en uw bedrijf optimaal te beschermen tegen moedwillige contaminatie.
Methode
Interactieve aanpak waarbij we de theorie rond Food Defense gezamenlijk vertalen naar de praktijk.
We bekijken:
- welke bedreigingen we in acht moeten nemen om tot een volledige Food Defense analyse te komen
- hoe we een Food Defense analyse kunnen uitwerken
- hoe we Food Defense kunnen integreren in het bestaande kwaliteits- en voedselveiligheidsmanagementsysteem
Er is steeds mogelijkheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaring met de trainer en de medecursisten.
Inhoud
- Definities
- Historiek en ontwikkeling
- Wie is de aanvaller?
- Wat zijn de gevaren?
- Wat is het dreigingsgevaar?
- Hoe werk ik een Food Defense plan uit?
- US: FDA, CARVER-Shock, Intentional adulteration
- EU: PAS 96:2017; TACCP
- Food Defense beheersmaatregelen
- Eisen en voorstellen vanuit de actuele GFSI-erkende standaarden : IFS, BRC, FSSC 22000
- Conclusies