Samenvatting
Wat is fermenteren nu eigenlijk en wat zijn de mogelijke voor- en nadelen ervan? Zijn gefermenteerde producten gezonder of net niet? En wat heb je nodig om met fermentatie aan de slag te gaan?

Doelgroep
Productontwikkelaars, R&D medewerkers uit de voedingsindustrie.

Doelstelling
Basisprincipes van gefermenteerde voedingsmiddelen leren kennen.

Inhoud

Theorie Fermenteren:

  • inleiding: allerlei toepassingen, suikers, gefermenteerd maïszetmeel, sojasaus, zwarte knoflook, rode rijst, penicilline, bier, wijn
  • wat is fermenteren
  • nuttige micro organismen
  • schadelijke micro organismen
  • benodigde materialen
  • veiligheid en tips en fraude “Food defense"
  • fermenteren en gezondheid
  • andere toepassingen zoals brandnetelgier, zelf handgel maken

Praktijk fermenteren:

  • fermenteren van groenten en fruit, diverse technieken zoals Tsukémono, melkzuurgisting, Nuka methode (met Koji) of haverzemelen, in zout ingelegde citroenen
  • fermenteren van condimenten Ketchup en mosterd
  • fermenteren van kaas en yoghurt: Beijing yoghurt, Viiili, Griekse, Matsoni,skyr, Bulgaarse, soja, melkkefir
  • fermenteren van drank: gemberbier, komboecha, waterkefir
  • Aziatische fermentatie technieken en producten zoals Miso, Natto, tofu, Tsukémono
  • fermentatie desem brood, pizza

Duur
1 dag

Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Huis van de Voeding
Spanjestraat 141 - 8800 ROESELARE (Tel )
Referentie
IPV/241/41/2102/83528/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer: € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor voedingsspecifieke opleidingen die ook gratis voor werknemers uit PC 118 en 220 in open aanbod georganiseerd worden (volgens de voorwaarden die met CEVORA afgesproken werden)
Tijdsduur
7 uur, geen VOV
Startdatum
14/05/2024
Datums
14/05/2024
Uren
9u00-16u00, lunch inbegrepen
Aantal inschrijvingen
0/20
Lesgevers
Eddy Van Den Langenbergh - Geertrui Vlaemynck (Van Den Langenbergh Eddy, ILVO-T&V 370)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven