Samenvatting
Zowel sensorische als instrumentele testen voor het meten van de geurbelasting van verpakkingsmaterialen worden behandeld. Via casestudies (papier/karton en polymere materialen) wordt de impact van verpakking op de smaak van voedingsmiddelen aangetoond.
Doelgroep
Medewerkers in afdelingen R&D, productontwikkeling, kwaliteit en productie
Doelstelling
Impact van verpakking op de smaak van verpakte voedingsmiddelen aantonen.
Inhoud
-
- Inleiding en geurproblematiek van voedingscontactmaterialen (FCM)
- Interacties tussen levensmiddel-verpakking m.b.t. vluchtige componenten (permeatie, migratie, scalping)
- Geurkrachtige vluchtige componenten in voedingscontactmaterialen - geurwiel van voedingscontactmaterialen (FCM)
- Wetgeving inzake FCM, Good Manufacturing Practices richtlijnen en Verklaring van Overeenkomst
- Sensorische methodieken voor het meten van geurbelasting van FCM
- Chemisch-analytische technieken voor het meten van geurbelasting, detectie van geurkrachtige verbindingen en het evalueren van de geurbepalende invloedsfactoren van bedrukte verpakkingsmaterialen: o.a. gerecycleerd papier, polymere grondstoffen, drukinkten en drukprocedés, coatings, …
- Casestudies van verpakkingsgerelateerde smaakafwijkingen uit diverse sectoren van de voedingsindustrie (papier/karton en polymere materialen)
Duur
½ dag
Datum en lesuren
in overleg met de lesgever