Een opleidingsplan is een tabel met een opsomming van alle geplande opleidingen, meestal opgesteld per jaar

Het formaliseert de behoeftes die er zijn in de competentieontwikkeling van je werknemers en is het belangrijkste instrument om opleidingen te beheren. Bovendien bepaalt de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) van de voedingsnijverheid dat een voedingsbedrijf vanaf 20 werknemers een opleidingsplan moet hebben, conform het sectoraal model. Dit plan moet je als bedrijf overleggen met je werknemersvertegenwoordiging.

In dit kader hebben we een handleiding opgesteld dat je als HR verantwoordelijke (of opleidingsverantwoordelijk) kan helpen om een geschikt opleidingsplan op te stellen. Deze handleiding beschrijft zeer concreet de klassieke benadering om de opleidingsbehoeften in je bedrijf te detecteren en de daaropvolgende stappen om een opleidingsplan te identificeren. Aanvullend biedt de handleiding instrumenten, modellen, documenten, praktische adviezen en concrete getuigenissen van voedingsbedrijven.

Handleiding voor het opmaken van een opleidingsplan

DOWNLOAD DE VOLLEDIGE HANDLEIDING

 

Je kan de handleiding ook downloaden in verschillende onderdelen:

  1. Weten wat een (goed) opleidingsplan inhoudt
  2. De belangrijkste methodes kennen om opleidingsbehoeften te analyseren
  3. Opleidingsbehoeften detecteren op basis van een analyse van de bedrijfsstrategie
  4. Weten hoe een afdelingsverantwoordelijke de opleidingsbehoeften kan detecteren binnen zijn afdeling
  5. Opleidingsbehoeften detecteren op basis van functiebeschrijvingen
  6. Een polyvalentiematrix opstellen
  7. Op een snelle manier opleidingsbehoeften van nieuwe medewerkers naar boven halen
  8. Opleidingsbehoeften detecteren via functionerings- of evaluatiegesprekken
  9. Weten hoe om te gaan met individuele opleidingsvragen
  10. Opleidingsbehoeften detecteren naar aanleiding van storingen
  11. Op een snelle manier opleidingsbehoeften naar boven halen (zonder gesprekken, en zonder functiebeschrijvingen)
  12. Weten wat je als personeelsverantwoordelijke best nog kan toevoegen aan de opleidingsvragen van op de werkvloer
  13. Prioriteiten bepalen
  14. Doelen en succescriteria voor opleidingen bepalen
  15. Een lastenboek opstellen en een opleider selecteren op basis van een aanbesteding
  16. Weten hoe je het overleg over het opleidingsplan best aanpakt 
  17. Het opleidingsplan en de opleidingen evalueren
  18. Inspiratie? Enkele getuigenissen

Contacteer voor meer info

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven