Samenvatting
Professionele coaching om uitval te vermijden en te zorgen voor goede re-integratie bij uitval: voorbereiding voor werkhervatting, ondersteuning bij aanpassingen en optimalisatie van de communicatie met collega’s en leidinggevenden.

Doelgroep:
Teams of teamleiders die een omgeving willen creëren waarin hun team meer op hun gemak is, meer kennis deelt en de mensen in het team beter naar elkaar luisteren.

Vragen die aan bod kunnen komen tijdens het traject

  • Wat bepaalt dat mensen in een team zich onveilig voelen?
  • Wat zijn de gevolgen van een onveilig klimaat in een team?
  • Hoe kan ik ‘de veiligheid’ meten?
  • Welke acties, tools en technieken kan ik toepassen om veiligheid in een team te verhogen?
  • Welk proces gebruikt mijn team het best om problemen aan te pakken?

Aanpak en doel van het traject
Het traject verloopt in 3 korte sessies.
We vragen op voorhand aan de teamleiders om heel hun team een korte, anonieme, online vragenlijst in te laten vullen die de veiligheid in het team meet.
In een eerste sessie krijgen de deelnemers inzichten mee over hun resultaten en de vijf factoren die het klimaat in een team bepalen. De rol van veiligheid in een team wordt toegelicht. Daarna krijgen de deelnemers enkele technieken en oefeningen mee om veiligheid in een team te verhogen. Elke deelnemer werkt een ruw actieplan uit met welke technieken hij of zij wil experimenteren tegen de volgende sessie.
In een tweede sessie worden ervaringen met de technieken uitgewisseld en geëvalueerd. Indien nodig wordt er bijgestuurd en advies gegeven. Er wordt een aangepast actieplan uitgewerkt dat tegen de volgende sessie dient uitgevoerd te worden.
Voor de derde sessie wordt aan de teams gevraagd om opnieuw de vragenlijst in te vullen om de vooruitgang op te volgen. In de laatste sessie worden de resultaten besproken en ervaringen met oefeningen en technieken uitgewisseld. Indien nodig wordt er nog bijsturend advies meegegeven voor de toekomst.

Tijdsinvestering
3 groepsessies, verspreid over enkele maanden. De eerste groepsessie duurt 3 uur, de opvolgende 2 sessies telkens 2 uur.

Aantal deelnemers
Volledige team of team leiders (max. 8)

Praktisch

Contact Alimento

Ils Stevens

Adviseur
0476 91 08 42
Terug naar boven