Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken, laboranten,… uit de sector maalderij, bakkerij,…

Doelstelling
Verstrekken van theoretische en praktische kennis rond de kwaliteitsbeoordeling van tarwe en bloem en brood.

Inhoud

  • Grondstof tarwe: kwalitatieve aspecten, voedselveiligheidsaspecten
  • Tarwe-analyse: vochtgehalte, hectolitergewicht, eiwitanalyse, onzuiverheden
  • Eiwitkwaliteit
    • belang van de eiwitkwaliteit
    • bepaling van de eiwitkwaliteit aan de hand van Zeleny, glutomatic;
  • Amylase-activiteit
    • belang van de a-amylase-activiteit
    • bepaling aan de hand van Valgetal van Hagberg, amylograaf van Brabender;
  • Waterabsorberend vermogen
    • belang van het waterabsorberend vermogen
    • bepaling van het WV en kneedcurve met de farinograaf van Brabender
  • Visco-elastische eigenschappen van deeg
    • belang van visco-elastische eigenschappen
    • bepaling met de alveograaf van Chopin
  • Beschadigd zetmeel
    • belang van beschadigd zetmeel
    • bepaling met de SD Matic van Chopin
  • Bakwaarde aan de hand van een baktest, met beoordeling van de broodkwaliteit

Er is een baktest, tijdens deze praktijkdag gebeuren ook de andere analyses.

Praktisch
2 uur theorie en 6 uur praktijk

Een opleiding wordt pas georganiseerd vanaf het ogenblik dt er voldoende inschrijvingen zijn. Pas dan worden de cursusdata vastgelegd en gecommuniceerd.

Prijs

  • Gratis voor kleine bedrijven (minder dan 100 werknemers).
  • € 150 per deelnemer per dag voor een bedrijf met 100 werknemers of meer, of dat behoort tot een groep die in totaal 100 werknemers of meer telt.
  • € 350 per deelnemer per dag voor de anderen.
Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Universiteit Gent - Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 - 9000 GENT (Tel 09 242 42 72)
Referentie
IPV/191/41/2111/42863/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer (of bedrijf dat behoort tot een groep met in totaal 100 werknemers of meer): € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor opleidingen voedselveiligheid en voedingstechnologie (volgens de voorwaarden van CEVORA)
Tijdsduur
8 uur, BEV attest mogelijk in combinatie met andere modules
Datums
nog te bepalen
Uren
09u00-17u00, lunch inbegrepen
Aantal inschrijvingen
1/12
Lesgevers
Ingrid De Leyn (Universiteit Gent - Campus Schoonmeersen)
Loonkost - BEV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor BEV (Betaald Educatief Verlof)

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Karl Meuris

Adviseur
0476/490 421
Terug naar boven