Samenvatting
In deze 3-daagse opleiding krijg je de verschillende aspecten van kunststof onder de knie: materialen, verwerking, eigenschappen en kwaliteit. Je brengt tevens ook een bezoek aan het IBE-BVI Lab.

Doelgroep
Door zijn totaalconcept richt deze opleiding zich niet alleen tot Verpakkingsdeskundigen, maar ook tot Inkoop– & Sales Managers, Productieverantwoordelijken en Quality Managers.

Doelstelling
De verschillende aspecten van kunststof onder de knie krijgen.
Als aankoper zal u een ruime basis aan begrippen en technieken meekrijgen zodat u op gelijke hoogte met uw leverancier kan communiceren. Als productie- of kwaliteitsman zal u na het volgen van deze cursus over heel wat achtergrondinformatie beschikken die u bij eventuele problemen kan helpen een aantal zaken te verifiëren en/of uit te sluiten.

Voorkennis
Geen specifieke voorkennis vereist.

Inhoud
Dag 1: Materialen

Module 1: Functies, Trends en Gebruiksgemak van Verpakkingen

  • Verpakkingsdoelstellingen
  • Trends bij verpakkingen

Module 2: Kunststoffen

  • Wat zijn Polymeren
  • Eigenschappen, Structuur, Bereiding
  • Polyethyleen, Polypropyleen, Andere Polymeren
  • Additieven

Module 3: Eigenschapen van Folies – Bezoek aan het IBE-BVI Labo

  • Dichtheid of Kristalliniteit
  • MI of MFR
  • Optische en mechanische eigenschappen
  • Barrière, krimp en strek, ESCR

Dag 2: Verwerking van kunststoffen

Module 4: Extrusie Folies

  • Extrusie
  • Blaasfolie (en georiënteerde versies)
  • Cast of Gietfolie (en georiënteerde versies)

Module 5: Extrusie containers

  • Flessen, schalen en bekers, etiketten, flesdoppen

Module 6: Verwerking van Folie tot Laminaat

  • Georiënteerde folies
  • Snijden en wikkelen
  • Meerlaagfolie door lamineren
  • Voorbehandeling
  • Drukken

Module 7: Verpakkingsmachines

  • Principes van verpakkingsmachines
  • Overzicht van verpakkingsmachines
  • Kost en investeringsopbrengst
  • Invloed van verpakkingsmateriaal op snelheid en prestaties

Dag 3: Eigenschappen, Functionaliteit en Toepassing
Module 8: Functionaliteit in Verpakkingen

  • Hoe worden folies opgebouwd?
  • Laseigenschappen, Peel Seal, Barrière
  • Modified Atmosphere Packaging

Module 9: Toelatingen voor Levensmiddelenverpakking

Module 10: Kunststoffen & Duurzaamheid

  • Verminderen van voedselafval
  • Verminderen van verpakkingsmateriaal
  • Recycleren - Circulaire Economie
  • BioPlastics

Module 11: Toepassingen – Case Studies

  • Hoe ontstaan folierecepturen?
  • Hoe worden folies opgebouwd?
  • Eenvoudige structuren
  • Verwerkte levensmiddelen
  • Vlees en Kaas

Praktisch

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
Terug naar boven