Samenvatting
Naast korte wetenschappelijke presentaties zijn er posterpresentaties. Tijdens dag 1 ligt de focus op ‘trends in voedselveiligheidsbeleid en actuele aspecten van levensmiddelenmicrobiologie’, dag 2 behandelt ‘trends in het laboratorium en actuele aspecten in de levensmiddelenmicrobiologie’.

Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken, productieverantwoordelijken, zaakvoerders in de voedingsindustrie.

Inhoud

Dag 1: Trends in het voedselveiligheidsbeleid en actuele aspecten van levensmiddelenmicrobiologie

    • 8:30u: onthaal / accueil
    • 9:30u: inleiding / introduction: FAVV-AFSCA

moderatoren / modérateurs: Abram Aertsen (KULeuven) & Veronique Delcenserie (ULiège)

    • 9:40u: Lieve Herman, ILVO, BE (NL)

EFSA/SciCom FAVV-nieuws met details over de veiligheid van Bacillus thuringiensis, azool resistente Aspergillus spp. en Carbapenem resistentie
actualités de l'EFSA/SciCom et de l’AFSCA concernant la sécurité de Bacillus thuringiensis, les Aspergillus spp. résistants aux azoles, et la résistance aux carbapénèmes

    • 10:15u: Kris De Smet - European Commission (Santé), BE (NL)

Coördinatie van de voedselgebonden uitbraken binnen de EU, met een toenemend gebruik van whole genome sequencing
Coordination des foyers d’infection d’origine alimentaire au sein de l’UE, à l’aide d’un usage croissant du whole genome sequencing

    • 10:50u: koffiepauze / pause-café - wetenschappelijke posters / posters scientifiques
    • 11:25u: Bas Van Der Velden - Wageningen University & Research (WUR), NL (NL)

Artificiële intelligentie in de voedselveiligheid – een overzicht L’intelligence artificielle dans le domaine de la sécurité alimentaire – un aperçu

    • 12:00u: short oral presentation based on abstract selection
    • 12:15u: short oral presentation based on abstract selection
    • 12:30u: lunch - wetenschappelijke posters / posters scientifiques

moderatoren / modérateurs: Marleen Abdelmassih (UCLouvain) & Andreja Rajkovic (UGent)

    • 14:00u: Sophia Johler - LMU Munich, GE (ENG)

Risk negotiation – a new paradigm using multiagent LLMs for efficient and transparent food safety – case Bacillus thuringiensis

    • 14:35u: Liesbeth Jacxsens - Ghent University, BE (NL)

Water adviezen van EFSA - Microbiologische kwaliteit van het proceswater dat in de plantaardige sector wordt gebruikt
Avis de l'EFSA concernant l'eau – Qualité microbiologique de l'eau de process utilisée dans le secteur
végétal

    • 15:10u: koffiepauze / pause-café - wetenschappelijke posters / posters scientifiques
    • 15:45u: Ana Allende - CEBAS-CSIC, ES (ENG)

Fresh produce safety amid extreme weather events with a focus on flooding in Spain

    • 16:20u: short oral presentation based on abstract selection
    • 16:35u: short oral presentation based on abstract selection
    • 16:50u: conclusie en afsluiting / conclusion et clôture
    • 18:15u: sociale activiteit / activité sociale



Dag 2: Trends in het laboratorium en actuele aspecten in de levensmiddelenmicrobiologie

    • 8:45u: onthaal / accueil
    • 9:20u: inleiding / introduction: Frederic Leroy - Voorzitter BSFM vzw/ Président BSFM asbl

moderatoren / modérateurs: Koenraad Van Hoorde (Sciensano) & Koen De Reu (ILVO)

    • 9:30u: Sciensano, BE (FR/NL)

l’actualité des LNRreflecties vanuit de NRL

    • 10:05u: Marina Cavaiuolo - Anses, FR (FR)

Comprendre Staphylococcus aureus dans le contexte de la sécurité alimentaire : aperçu des méthodes de typage génomique en vue d'une harmonizationInzicht in Staphylococcus aureus in de context van voedselveiligheid: een overzicht van genomische typeringsmethoden in het vooruitzicht van een harmonisatie

    • 10:40u: koffiepauze / pause-café - wetenschappelijke posters / posters scientifiques
    • 11:25u: Johan Robbens - ILVO, BE (NL)

Algen- veiligheid en appreciatieAlgues - sécurité et appréciation

    • 12:00u: short oral presentation based on abstract selection
    • 12:15u: short oral presentation based on abstract selection
    • 12:30u: lunch - wetenschappelijke posters / posters scientifiques

moderatoren / modérateurs: Georges Daube (ULiège) & Chris Michiels (KULeuven)

    • 13:45u: BSFM Award, uitgereikt door / remis par Frédéric Leroy, VUB - Voorzitter BSFM vzw/ Président BSFM asbl
    • 14:00u: John Doneghy - Nestlé, CH (ENG)

Digital HACCP and digitalization of food safety or Implementing Genomics in a Live Factory Environment

    • 14:35u: Mohamed Ali Ayadi - ULiège, BE (FR)

Qualité microbiologique des aliments en circuit court : de l'observation à l'action – Cas de E. coli dans le beurre fermier au lait cruMicrobiologische kwaliteit van korteketen voeding: van observatie tot actie – Case E. coli in rauwemelkse boerderijboter

    • 15:10u: Frank De Vlieghere - UGent, BE (NL)

Naar meer duurzame verpakking van levensmiddelen: impact op de microbiële veiligheid en kwaliteit van verpakte levensmiddelenVers un emballage alimentaire plus durable : impact sur la sécurité microbiologique et la qualité desaliments emballés

    • 15:45u: conclusie en afsluiting / conclusion et clôture


Duur
2 dagen

Inschrijven
Inschrijven

Praktisch

Locatie
Finance Tower, Pachécolaan 13, 1000 Brussel
Referentie
IPV/252/43/0173/90110/01
Tussenkomst
150 EUR/dag/dlnr (max 450/dag/dlnr voor 3 dlnrs)
Startdatum
02/10/2025
Datums
02/10/2025, 03/10/2025
Uren
08:30-17:00
Lesgevers
Belgian Society for Food Microbiology vzw
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven