Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken of andere verantwoordelijken van het bedrijf betrokken bij het opzetten van een autocontrolesysteem of de uitbreiding van commerciële standaarden naar autocontrole.
Doelstelling
In het KB van 14/11/2003 betreffende autocontrole wordt verwezen naar de implementatie van een autocontrolesysteem op bedrijfsniveau. Vertrekkend vanuit de generieke checklist van het FAVV en de reeds gepubliceerde autocontrolegidsen vinden we een sleutelelement terug waarin een beheersysteem voor voedselveiligheid wordt vereist.
Hierin zijn vereisten opgenomen zoals een beleidsverklaring, functieomschrijvingen, interne audit, afhandeling van klachten en afwijkende producten, corrigerende en preventieve maatregelen,…. Dit zijn allemaal vereisten gebaseerd op de ISO 9000-principes met als doel het autocontrole gebeuren (gebaseerd op de implementatie van basisvoorwaarden/GHP/GMP en HACCP) in het bedrijf te kunnen sturen en stroomlijnen.
Het doel van deze opleiding is een kennismaking met deze vereisten, met de nadruk op de praktische invulling op bedrijfsniveau.
Inhoud
- inleiding (o.a. situering autocontrole; waarom een "beheersysteem voedselveiligheid"; generieke versus specifieke checklist autocontrole;…)
- bespreking vereisten uit sleutelelement 1 van de generieke checklist van FAVV:
- voedselveiligheidsbeleid, inzet directie, …
- documentenbeheer, procedures, specificaties, …handboek
- interne audit en controle
- beheersing afwijkende producten, klachten, correcties
- etikettering (opgelet: enkel de basisprincipes! Meer en concrete info: zie specifieke opleiding 'Etikettering en voedselinformatie')
- …
Methode
Een interactieve aanpak (tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgeefster), gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.