Samenvatting
In deze opleiding wordt aandacht besteed aan de basis chemisch/fysische parameters die vaak gebruikt worden bij afvalwaterbehandeling. Niet alleen de basisprincipes van aërobe afvalwaterzuivering, maar ook de opvolging, het proces en de mogelijke oorzaken en beheersing van calamiteiten.

Doelgroep
Operators, procesmanagers en laboratoriummedewerkers die betrokken zijn bij de monitoring van biologische afvalwaterzuiveringsinstallaties.
Milieumanagers die behoefte hebben aan een goed overzicht van de technische mogelijkheden en knelpunten van biologische afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Doelstelling
De module bestaat uit een theoretisch gedeelte en een oefengedeelte.
Waterzuiveringstechnieken zijn in principe altijd gebaseerd op chemische, fysisch-chemische en biochemische processen. Het ligt dan ook voor de hand dat een basiskennis van de chemie noodzakelijk is voor een goed begrip van deze technieken.
Daarnaast richt de training zich ook op het analytisch inzicht van de deelnemers en hun vermogen om elementaire procesparameters te berekenen en te interpreteren. Naast een aantal standaard oefeningen worden ook enkele cases uitgewerkt. Indien gewenst kunnen deelnemers ook hun eigen casus meebrengen en deze worden in groep uitgewerkt.

Voorkennis
Specifieke voorkennis van biologische afvalwaterzuivering is geen absolute noodzaak. De module M1: 'Basischemie van water: toepassingen op afvalwater' kan worden gezien als een ideale voorbereiding.
Deelnemers met enige praktijkervaring zullen hiervan optimaal kunnen profiteren.

Programma

  • Inleiding tot de basisprincipes van waterzuivering
  • Eenheden die vaak worden gebruikt in de chemie
  • Eenheden berekenen en omrekenen
  • Interpretatie van de resultaten
  • Chemische achtergrond van de parameter voor chemisch zuurstofverbruik (COD)
  • Basisprincipes van biologische waterbehandeling; Actief slib en biofilmsystemen, procesparameters, basis microscopische karakterisering van actief slib, berekening van procesparameters voor een systeem met hoge en lage belasting
  • Evaluatie en bespreking van verschillende gevallen
  • Vraag en antwoord
  • Onderzoek van een casus geselecteerd uit de verzonden vragen

?

Praktisch

Locatie
Gent
Referentie
IPV/242/43/1203/75597/01
Tussenkomst
150 EUR/dag/dlnr (max 450/dag/dlnr voor 3 dlnrs)
Startdatum
Raadpleeg kalender lesgever
Lesgevers
Seureca Industrial Water Services nv
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Herbert Matthys

Adviseur
0473/654.276
Terug naar boven