Samenvatting
In deze opleiding leren we chocolade maken startende van gefermenteerde en gedroogde cacaobonen. We gebruiken de kennis en methodes van de Maya’s om vervolgens praktisch aan de slag te gaan met professionele labo machines om een kwaliteits reep te maken.

Doelgroep
R&D medewerkers, productontwikkelaars, zaakvoerders in de voedingsindustrie

Doelstelling
De deelnemers laten kennis maken met het chocolade productie proces aan de hand van stap voor stap uitleg en concrete recepten.

Voorkennis
Geen voorkennis vereist

Inhoud
We beginnen de dag met een deel theorie en in de namiddag is het “hands on" en maken we onze eigen chocolade. Zowel ambachtelijk in een stenen vijzel als machinaal met kleine labo machines.
Een chocolatier vertrekt vanuit het afgewerkte product - de chocolade - en gaat daar mee verder aan de slag voor het maken van pralines of andere producten.
Een chocolademaker start met de cacaoboon die geroosterd en gepeld wordt. We doorlopen het ganse proces tot het maken van een chocoladereep.

Theorie:

  • De vrucht
  • Origines
  • De oogst
  • De fermentatie
  • Drogen
  • Cacao ‘zoeken’
  • Brokers
  • Transport
  • Cacao opslag
  • Voedselveiligheid
  • Labo bean to bar 1kg
  • Small batch bean to bar 20kg
  • Roosteren
  • Winowing
  • Malen
  • Rijpen
  • Tempereren
  • Mouleren
  • Verpakken
  • Traceerbaarheid
  • Certificaties
  • Marketing
  • Tasting

Praktijk

  • Roosteren, drogen
  • Breken, winowing
  • Malen
  • In vormen gieten
Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Syntra Berchem-Opleidingscentrum Alimento
Borsbeeksebrug 32 - 2600 BERCHEM (Tel 03 230 20 72)
Referentie
IPV/221/41/2102/70698/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer: € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor voedingsspecifieke opleidingen die ook gratis voor werknemers uit PC 118 en 220 in open aanbod georganiseerd worden (volgens de voorwaarden die met CEVORA afgesproken werden)
Tijdsduur
6,5 uur, geen VOV
Startdatum
11/02/2022
Datums
11/02/2022
Uren
van 9u30 tot 16u
Aantal inschrijvingen
0/15
Lesgevers
Chocolatoa - Vandeneede Mario
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

Contact Alimento

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven