Samenvatting
Circulaire economie is in. Tijd dus voor een duidelijk overzicht van de beleidsmatige doelstellingen, met focus op verpakkingen en de impact die deze kunnen hebben op uw food safety & quality managementsystemen.

Doelgroep
Bedrijfsleiders, hoger management, kwaliteitsverantwoordelijken, productieverantwoordelijken , R&D-verantwoordelijken, inkoop- en marketingverantwoordelijken.

Doelstelling
Bijbrengen van achtergrondinformatie en kennis omtrent circulaire economie. Er wordt aandacht besteed aan beleidsmatige aspecten alsook aan de impact en trends m.b.t. verpakkingsmaterialen. Circulaire economie is een zeer actueel thema en bovenal een domein in volle beweging. Het doel van deze opleiding is om tools mee te geven inzake de circulaire visie op verpakkingen én deze te kunnen integreren in bestaande voedselveiligheids- & kwaliteitsmanagementsystemen.

Voorkennis
Geen voorkennis vereist

Inhoud
In 2015 werd door de Europese Commissie het circulaire economie pakket goedgekeurd waaronder ook een actieplan om de overgang naar een circulaire economie in Europa te versnellen.
Door een circulair gebruik van verpakkingsmaterialen kan ook de voedingsindustrie haar impact sterk verminderen. We kijken daarom naar de nieuwe tendensen en trends binnen de voedselverpakkingsindustrie. Gebruik van gerecycleerd materiaal, alternatieve materialen zoals papier, maar ook bagasse, bamboe, … veroveren de markt. Welke voordelen kunnen zij bieden binnen uw organisatie? En welke aandachtspunten brengen ze met zich mee?
Daarnaast zetten we voor u enkele definities op een rijtje (begrippen zoals biobased, composteerbaar, oxydegradeerbaar, …) en kijken we naar de mogelijkheden die reeds commercieel beschikbaar zijn alsook naar hun functionaliteiten.
We werpen hierbij vooral een licht op de impact op uw voedselveiligheids- en kwaliteitsbeleid: welke zijn de aandachtspunten en hoe implementeren?
Programma:

 • Inleiding: situering van het begrip circulaire economie
 • Visie EU, nationaal wettelijk kader en engagementen rond verpakkingen
 • Cascade van waardenbehoud in voedselketen
 • Circulariteit in verpakking
  • Papier & karton
  • Plastics
  • Wat met disposables
  • Impact op VVO, certificatiemogelijkheden en andere voedselveiligheids- en kwaliteitsaspecten
 • Praktijkcases en voorbeelden

Methode
Een interactieve en pragmatische aanpak met tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgever, gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.

Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Hof ter zielbeek
Sint-Katharinastraat 191 - 2870 PUURS (Tel 03 886 00 87)
Referentie
IPV/211/41/2118/67119/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer: € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor voedingsspecifieke opleidingen die ook gratis voor werknemers uit PC 118 en 220 in open aanbod georganiseerd worden (volgens de voorwaarden die met CEVORA afgesproken werden)
Tijdsduur
7 uur, geen VOV
Startdatum
27/04/2021
Datums
27/04/2021
Uren
Van 9u tot 16u30
Aantal inschrijvingen
0/15
Lesgevers
Eva Moens (EVA MOENS CONSULT BVBA)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven