Doelstelling
De Specialisatiecursus Vleeswarentechnologie heeft als doelstelling om alle wetenschappelijke en technologische aspecten van het productieproces en de kwaliteitseigenschappen van verschillende vleeswaren mee te geven. Ook vleesalternatieven komen aan bod.

Doelgroep
De cursus richt zich specifiek naar productieleiders, geschoolde meestergasten en kwaliteitsverantwoordelijken van de diverse vleesverwerkende bedrijven en hun leveranciers. Anderzijds biedt deze cursus interessante bijscholingsmogelijkheden voor leraren uit dat vakgebied en geeft het pasafgestudeerden de kans hun kennis omtrent vlees en vleesverwerking te verdiepen.

Inhoud
Module 1: Wetenschappelijke basis, fysische en biochemische grondslagen:

  • Winning en versnijding van vlees
  • Structuur en biochemie van rood spierweefsel
  • Kleur, kleurvorming en kleurstabiliteit van vlees en vleeswaren
  • Water- en vetbinding in vlees en vleeswaren
  • Ingrediënten voor structuurvorming, water- en vetbinding in vleeswaren
  • Smaak en smaakstabiliteit van vlees en vleeswaren
  • Groei en ontwikkeling van micro-organismen in vlees en vleeswaren
  • Verpakken van vlees en vleeswaren

Module 2: Procestechnologische facetten:

  • 2.1. Procestechnologische grondslagen
  • 2.2. Droge zouterijwaren en gefermenteerde worstwaren
  • 2.3. Kookham
  • 2.4. Gekookte worstwaren
  • 2.5. Leverpasteien
  • 2.6 Vleesalternatieven

Praktisch
Vanwege het coronavirus zal anderhalve meter afstand houden voorlopig de norm zijn. Deze opleiding gaat in principe fysiek door, maar mochten er in de loop van de opleiding andere richtlijnen komen, dan schakelen we over naar online, hybride of een alternatieve locatie.

Toelatingsvoorwaarden
De deelnemers dienen minstens een basisopleiding te hebben afgerond inzake biochemie, levensmiddelentechnologie, of een aanverwant domein. Zowel pasafgestudeerden als professionals met ervaring komen in aanmerking voor de cursus. Deelnemers met een bachelor- of masterdiploma worden automatisch tot de opleiding toegelaten. Deelnemers die niet voldoen aan de diplomavoorwaarden kunnen mits individuele motivering en/of relevante ervaring worden toegelaten. De beslissing hiervoor ligt bij de organiserende onderzoeksgroep. Neem hiervoor contact op met Ilse Fraeye
Aan de opleiding is een examen verbonden. Als je de opleiding succesvol beëindigt, krijg je een erkend getuigschrift, uitgereikt door de KU Leuven.

Alimento tussenkomst
De deelnameprijs is euro1.875 (vrij van BTW).
Alimento zal tussenkomen voor 930 euro voor alle deelnemers ressorterend onder Paritair Comité 118 en 220. Het bedrijf hoeft hiervoor geen verdere actie te ondernemen.

Inschrijven
Inschrijven kan online op de website van KULeuven : Inschrijven

Praktisch

Locatie
KU Leuven Technologiecampus Gent, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent.
Referentie
IPV/211/43/2151/67030/01
Tussenkomst
930 EUR/pers/opl
Startdatum
02/02/2021
Datums
02/02/2021, 25/05/2021
Uren
13:30-16:30
Lesgevers
K.U.LEUVEN
Praktische info
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

Contact Alimento

Karl Meuris

Adviseur
0476/490 421
Terug naar boven