Samenvatting
Biofilms zijn vaak de oorzaak van (zware) besmettingen van voedingswaren. Ze liggen aan de basis van 40% van toxische infecties. Het is een continue zoektocht dit type besmetting te voorkomen. Meerdere onderzoeksinstellingen en bedrijven werken samen op zoek naar innovatieve oplossingen.

Doelgroep
Labo- en R&D-medewerkers, productieverantwoordelijken, verpakkingsverantwoordelijken of kwaliteitsverantwoordelijken

Doelstelling
Bacteriën zijn hardnekkig!
Elk jaar opnieuw moeten vele voedingsbedrijven leren omgaan met omgevingsbesmettingen. Meerdere gemediatiseerde incidenten hebben het belang van deze problematiek aangetoond en vooral de gevolgen op het imago van het voedingsbedrijf en de ganse sector.
Diverse studies tonen aan dat de actuele methodes van reinigen en desinfectie op hun limieten botsen, en meer in het bijzonder de strijd tegen biofilms. In hun continue zoektocht om dit type besmetting te voorkomen, werken meerdere onderzoeksinstellingen en bedrijven samen op zoek naar innovatieve oplossingen.

Voorkennis
Basis kennis microbiologie

Inhoud
Op dit seminarie wordt aandacht besteed aan:

  • De identificatie van bronnen van bio-besmettingen in de voedingsnijverheid
  • Hoe anticiperen op een efficiënte reiniging en desinfectie
  • Validatie in de praktijk brengen

08u30-09u00
Onthaal

09u00-09u45
De hardnekkige pathogene bacteriën
Imca Sampers-UGENT

09u45-10u30
Aandachtspunten bij reiniging en desinfecteren, enkele cases
Koen de Reu-ILVO

10u30-11u00 Pauze

11u00-11u45
Biofilms in voedingsbedrijven / opleiding over biofilms en resistentie bij reiniging
Christine Faille-INRA

11u45-12u30
Het hygiënisch concept van de uitrusting op basis van onderzoek omtrent CIP
Thierry Benezech-INRA

12u30-13u30 Lunch

13u30-14u15
Protocols omtrent validatie van reinigingsprocedures
Anne-Laure Boutillier-ADRIANO

14u15-15u00
Interacties van micro-organismes en biofilms bij het desinfecteren in de voedingsnijverheid
Thijs Vackier-KULeuven

15u00-15u15 Pauze

15u15-16u00
Omgevingsbesmettingen
Valérie Bonnet-DELTA NEU

16u00 Afsluiten - netwerkdrink

Methode
Lezingen van gerenommeerde onderzoekers
Simultaan vertaling Nederlands-Frans voorzien

Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Van Der valk Hotel Nivelles-Sud
Chaussée de Mons 22 - 1400 NIVELLES (Tel 067/ 21 87 21 )
Referentie
IPV/202/41/2102/64425/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer: € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor voedingsspecifieke opleidingen die ook gratis voor werknemers uit PC 118 en 220 in open aanbod georganiseerd worden (volgens de voorwaarden die met CEVORA afgesproken werden)
Tijdsduur
7 uur, geen VOV
Startdatum
24/11/2020
Datums
24/11/2020
Uren
9u00-16u00
Aantal inschrijvingen
9/40
Lesgevers
Koen De Reu - Imca Sampers - Thijs Vackier (ILVO, Universiteit Gent, KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven