Samenvatting
Je krijgt een overzicht van de begrippen tot bioplastics als de specificiteiten rond voedselverpakkingen en het gebruik van bioplastics in de voedingsindustrie. Case studies illustreren hoe je verpakkingen uitkiest in een circulaire context.

Doelgroep
Medewerkers van de afdeling Marketing, Aankoop of Kwaliteit in de voedingsindustrie alsook verantwoordelijken voor verpakkingen van levensmiddelen en alle medewerkers met nog te weinig basiskennis verpakkingstechnologie van voedingsmiddelen.

Doelstelling
Tweedaagse opleiding rond bioplastics verpakkingsmaterialen en verpakkingssystemen.

Inhoud
Deze tweedaagse opleiding geeft je op dag 1 een overzicht van de begrippen met betrekking tot bioplastics alsook de specificiteiten rond voedselverpakkingen en het gebruik van bioplastics binnen de voedingsindustrie. Op dag 2 wordt a.d.h.v. case-studies concreet geïllustreerd hoe je verpakkingen in een circulaire context gaat uitkiezen. Wetgeving, normen en een huidige marktschets geven extra context.

Programma

Programma dag 1:

09u30 Ontvangst met koffie

10u00 Terminologie en concepten, (Leo Goeyens, IBE-BVI)

Waarom bioplastics?

Basisconcepten:

    • Bioplastics/biopolymeren
    • Biobased
    • Biodegradeerbaar
    • Oxodegradeerbaar
    • Composteerbaar

Soorten bioplastics en hun gebruik:

    • Schema van Robertson
    • Duurzaamheid en gebruik van bioplastics in een circulaire economie
    • Waarom verpakken en met welke materialen?
    • Onderscheid tussen synthetische plastics en bioplastics

11u00 Koffiepauze

11u15 Verpakkingen voor voeding (Leo Goeyens, IBE-BVI)

  • Technische eigenschappen: voedselcontact, voedingsgeschiktheid, barrière-eigenschappen
  • Specifieke vereisten en regelgeving
  • Welke materialen en verpakkingstypes worden traditioneel gebruikt?

12u30 Lunchpauze
13u00 Bioplastics in de voedingsindustrie (Caroli Buitenhuis, Green Serendipity)
Overzicht van de meest courante bioplastics:
Bioplastics op basis van melkzuur:

    • Eigenschappen
    • Type verpakkingen
    • Toepassingen
    • Voor- en nadelen
    • Ontwikkelingen

Bioplastics op basis van suikkerriet:

    • Eigenschappen
    • Type verpakkingen
    • Toepassingen
    • Voor- en nadelen
    • Ontwikkelingen

Bioplastics op basis van zetmeel:

    • Eigenschappen
    • Type verpakkingen
    • Toepassingen
    • Voor- en nadelen
    • Ontwikkelingen
    • Andere bioplastics

16u00 Einde dag 1

Programma dag 2:

09u30 Ontvangst met koffie

10u00 Circulair verpakt (vers) voedsel als aanvaardbaar door consumenten en economisch leefbaar geïllustreerd a.d.h.v. verscheidene case-studies (Caroli Buitenhuis, Green Serendipity)

Aanpak via deze checklist:

  • Bepalen welk biobased plastic er het meest geschikt is voor jouw toepassing
  • Waarom wil ik een biobased en/of biodegradeerbaar plastic gebruiken?
  • Hoe gebruik ik het best de keuzetool?
  • Welke eigenschappen zijn voor mijn case van belang?
  • Gehalte biobased materiaal
  • Fysieke eigenschappen: Biodegradeerbaarheid, Vormvastheid, Transparantie, Oplosbaarheid, Barrière eigenschappen, Taaiheid, Elasticiteit,
  • Sterkte, Levensfase/ verkrijgbaarheid
  • Materiaalkosten
  • Samenvatting: Eisentabel en Invultabel
  • Overige selectiecriteria
  • Mogelijke uitkomsten keuzetool

12u30: Lunchpauze

13u00 Wetgeving en normen:

  • Bioplastics binnen een circulaire economie
  • Recycleerbaarheid
  • Biodegradeerbaarheid / Composteerbaarheid
  • Hergebruik

14u30 Koffiepauze

14u45 Huidige marktschets

  • Cijfers en recente evolutie binnen de voedingsindustrie
  • Conclusie en algemene concepten voor de toekomst: duurzaamheid (beter beheer van afval, “end of life opties", circulaire economie en gezondheidsaspecten)

16u00 Einde

Praktisch

Locatie
Belgisch Verpakkingsinstituut, Z1 Researchpark 280 - 1731 Zellik
Referentie
IPV/212/43/2154/62716/01
Tussenkomst
140 EUR/dag/dlnr (max 420/dag/dlnr voor 3 dlnrs)
Startdatum
14/09/2021
Datums
14/09/2021, 15/09/2021
Uren
09:30-16:00
Lesgevers
Belgisch Verpakkingsinstituut (BVI) - Institut Belge de l'Emballage
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven