Samenvatting
Er wordt zeer veel geschreven over circulaire economie. Tijd dus voor een stand van zaken. Zodat u een duidelijk overzicht krijgt van de beleidsmatige doelstellingen, met een focus op verpakkingen en de impact die deze kunnen hebben op uw food safety & quality managementsystemen.

Doelgroep
Bedrijfsleiders, hoger management, kwaliteitsverantwoordelijken, productieverantwoordelijken , R&D-verantwoordelijken, inkoop- en marketingverantwoordelijken

Doelstelling
Bijbrengen van achtergrondinformatie en kennis omtrent circulaire economie. Er wordt aandacht besteed aan beleidsmatige aspecten alsook aan de impact en trends m.b.t. verpakkingsmaterialen. Circulaire economie is een zeer actueel thema en bovenal een domein in volle beweging. Het doel van deze opleiding is om tools mee te geven inzake de circulaire visie op verpakkingen én deze te kunnen integreren in bestaande voedselveiligheids- & kwaliteitsmanagementsystemen.

Voorkennis
Geen voorkennis vereist

Inhoud
In 2015 werd door de Europese Commissie het circulaire economie pakket goedgekeurd waaronder ook een actieplan om de overgang naar een circulaire economie in Europa te versnellen.
Door een circulair gebruik van verpakkingsmaterialen kan ook de voedingsindustrie haar impact sterk verminderen. We kijken daarom naar de nieuwe tendensen en trends binnen de voedselverpakkingsindustrie. Gebruik van gerecycleerd materiaal, alternatieve materialen zoals papier, maar ook bagasse, bamboe, … veroveren de markt. Welke voordelen kunnen zij bieden binnen uw organisatie? En welke aandachtspunten brengen ze met zich mee?
Daarnaast zetten we voor u enkele definities op een rijtje (begrippen zoals biobased, composteerbaar, oxydegradeerbaar, …) en kijken we naar de mogelijkheden die reeds commercieel beschikbaar zijn alsook naar hun functionaliteiten.
We werpen hierbij vooral een licht op de impact op uw voedselveiligheids- en kwaliteitsbeleid: welke zijn de aandachtspunten en hoe implementeren?

  • Inleiding: situering van het begrip circulaire economie
  • Visie EU, nationaal wettelijk kader en engagementen rond verpakkingen
  • Cascade van waardenbehoud in voedselketen
  • Circulariteit in verpakking

o Papier & kartono Plastics
o Wat met disposables
o Impact op VVO, certificatiemogelijkheden en andere voedselveiligheids- en kwaliteitsaspecten

  • Praktijkcases en voorbeelden

MethodeEen interactieve en pragmatische aanpak met tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgever, gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.

Prijs

  • PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
  • PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer (of bedrijf dat behoort tot een groep met in totaal 100 werknemers of meer): € 75 per deelnemer per halve dag
  • PC 200: enkel gratis voor opleidingen voedselveiligheid en voedingstechnologie (volgens de voorwaarden van CEVORA)
Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Van der Valk Hotel Nazareth
Autostrade E17 - 9810 NAZARETH (Tel 09/385 60 83)
Referentie
IPV/192/41/2118/60449/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer (of bedrijf dat behoort tot een groep met in totaal 100 werknemers of meer): € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor opleidingen voedselveiligheid en voedingstechnologie (volgens de voorwaarden van CEVORA)
Tijdsduur
8 uur, geen VOV
Startdatum
05/12/2019
Datums
05/12/2019
Uren
09u00-17u00, lunch inbegrepen
Aantal inschrijvingen
6/15
Lesgevers
Sarah Laenen (EVA MOENS CONSULT BVBA)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
Terug naar boven