Samenvatting
In deze 3-daagse opleiding krijg je de verschillende aspecten van kunststof onder de knie: materialen, verwerking, eigenschappen en kwaliteit. Je brengt tevens ook een bezoek aan het IBE-BVI Lab.

Doelgroep
Door zijn totaalconcept richt deze opleiding zich niet alleen tot Verpakkingsdeskundigen, maar ook tot Inkoop– & Sales Managers, Productieverantwoordelijken en Quality Managers.

Doelstelling
De verschillende aspecten van kunststof onder de knie krijgen.
Als aankoper zal u een ruime basis aan begrippen en technieken meekrijgen zodat u op gelijke hoogte met uw leverancier kan communiceren. Als productie- of kwaliteitsman zal u na het volgen van deze cursus over heel wat achtergrondinformatie beschikken die u bij eventuele problemen kan helpen een aantal zaken te verifiëren en/of uit te sluiten.

Voorkennis
Geen specifieke voorkennis vereist.

Inhoud

Day 1: Materials

Module 1: Introduction

  • Functions / Trends / Convenience

Module 2: Plastics for packaging

  • Basic concepts
  • Basic properties
  • Relationship between structure and property
  • Preparation of plastics
  • PE, PP, other polymers
  • Additives

Module 3: Properties – Visit of the IBE-BVI Lab

  • Physical properties
  • Thermal properties
  • Optical properties
  • Mechanical properties
  • Barrier, shrink, stretch, ESCR

Day 2: Processing of plastics

Module 4: Film extrusion

  • Extrusion – Co-extrusion
  • Blown film (and oriented versions)
  • Cast film (and oriented versions)

Module 5: Extrusion containers

  • Bottles, shells, cups, labels, caps

Module 6: From Film to Laminate

  • Oriented films
  • Cutting and winding
  • Multilayer structures
  • Pretreatments
  • Printing

Module 7: Packaging machines

  • Principles of packaging machines
  • Overview of packaging machines
  • Cost and investment run
  • Influence of packaging material on speed and performance

Day 3: Properties Functionality and Applications

Module 8: Functionality in packages

  • How are laminates built up
  • Sealing, peel seal and barrier properties
  • Modified Atmosphere Packaging


Module 9: Legislation for Food Packaging

Module 10: Plastics & Sustainability

  • Sense and nonsense of bioplastics
  • Bioplastics groups and properties
  • Circular economy and forecast


Module 11: Applications – Case Studies

  • How are specifications created
  • Simple and more complicated structures
  • Processed food, meat and cheese
  • Exercises – case studies

De voordracht en de slides zijn in het Engles.

Praktisch

Contact Alimento

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
Terug naar boven