Samenvatting
Beter inzicht in lijmen bij het verpakken van voedingswaren. Definitie en terminologie, lijmen als alternatief voor andere verbindingstechnieken, fysische principes, belasting, afschuiving, afpel- en splijtweerstand, kwaliteitscontrole en problemen.
Doelgroep
Medewerkers uit diverse afdelingen die te maken hebben met verpakkings-materialen, aankopers, productie- of kwaliteitsverantwoordelijke.
Doelstelling
Beter inzicht in lijmen bij verpakking van voedingswaren.
Inhoud
Wat zijn lijmen?
- Definitie, terminologie,
- Lijmen als alternatief voor andere verbindingstechnieken,
- Substraten, hechtsterkte,
- Adhesie en cohesie,
- Lijmlaag: hoeveelheid lijm, laagdikte, …
- Fysische principes
Belasting van lijmen
- Trek, druk, torsie,
- Designverbeteringen, joint design
Afschuiving, afpel- en splijtweerstand,
- Eindige elementen analyse & simulaties
- Invloedsfactoren
Temperatuur: wissel & shock,
- Trilling en schok,
- Licht: UV-degradatie, kleurbestendig, straling, foodtoepassingen
Lijmsoorten voor verpakkingen
- Lijmkeuze: parameters, tapes & etiketten,
- Info uit technische specificatiebladen,
- Smeltlijmen: voor-& nadelen,
- Aanbrengtechnieken,
- Koudlijmen: voor- en nadelen
Kwaliteitscontrole
- Trekproeven, automatisch: UV tracers,
- Preventief onderhoud,
- Controle substraatoppervlakte,
- lijmcertificaten,
- veiligheid bij gebruik van lijmen,
- Non Destructive Testing,
- Veroudering, Oppervlaktebehandeling, Meetmethodes,
- technieken: schuren, ontvetten, vlammen, corona, plasma, laser,
Uitharding van lijmenTijdparameters,
- temperatuur, thermisch, UV en licht, inductie, microgolf, laser, electron beam
Problemen
- Contaminatie,
- zuurstofinhibitie bij UV’s,
- aanbrengpatronen,
- spanningscorrosie,
- oplosmiddelenvrij,
- reiniging en recirculatie,
- migratie van weekmakers,
- lossingmiddelen voor matrijzen