Doelgroep
Medewerkers uit diverse afdelingen die te maken hebben met verpakkings-materialen, aankopers, productie- of kwaliteitsverantwoordelijke.

Doelstelling
Beter inzicht in lijmen bij verpakking van voedingswaren.

Inhoud
Wat zijn lijmen?

  • Definitie, terminologie,
  • Lijmen als alternatief voor andere verbindingstechnieken,
  • Substraten, hechtsterkte,
  • Adhesie en cohesie,
  • Lijmlaag: hoeveelheid lijm, laagdikte, …
  • Fysische principes

Belasting van lijmen

  • Trek, druk, torsie,
  • Designverbeteringen, joint design

Afschuiving, afpel- en splijtweerstand,

  • Eindige elementen analyse & simulaties
  • Invloedsfactoren

Temperatuur: wissel & shock,

  • Trilling en schok,
  • Licht: UV-degradatie, kleurbestendig, straling, foodtoepassingen

Lijmsoorten voor verpakkingen

  • Lijmkeuze: parameters, tapes & etiketten,
  • Info uit technische specificatiebladen,
  • Smeltlijmen: voor-& nadelen,
  • Aanbrengtechnieken,
  • Koudlijmen: voor- en nadelen

Kwaliteitscontrole

  • Trekproeven, automatisch: UV tracers,
  • Preventief onderhoud,
  • Controle substraatoppervlakte,
  • lijmcertificaten,
  • veiligheid bij gebruik van lijmen,
  • Non Destructive Testing,
  • Veroudering, Oppervlaktebehandeling, Meetmethodes,
  • technieken: schuren, ontvetten, vlammen, corona, plasma, laser,

Uitharding van lijmenTijdparameters,

  • temperatuur, thermisch, UV en licht, inductie, microgolf, laser, electron beam

Problemen

  • Contaminatie,
  • zuurstofinhibitie bij UV’s,
  • aanbrengpatronen,
  • spanningscorrosie,
  • oplosmiddelenvrij,
  • reiniging en recirculatie,
  • migratie van weekmakers,
  • lossingmiddelen voor matrijzen

Praktisch

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Herbert Matthys

Adviseur
0473/654.276
Terug naar boven