Doelgroep
(Beginnende) (lijn-)operatoren in de chocolade-industrie

Doelstelling
Verwerven van de basiskennis rond de grondstoffen en het fabricageproces van chocolade gefocused op praktisch inzicht en technische diepgang.

Inhoud

  • Cacaobonen: herkomst, soorten en teelt, bloei, samenstelling, fermentatie, drogen
  • Cacaomassa: van cacaoboon tot cacaomassa
  • Cacaoboter: van cacaomassa tot cacaoboter
  • Cacaopoeder: van cacaomassa tot cacaopoeder, kwaliteitseisen
  • Chocoladegrondstoffen: massa, boter, suiker, melkpoeder, lactose, weipoeder, melkvet, aromastoffen, emulgatoren, andere...
  • Chocoladeproductie: doseren, mengen, walsen, concheren, opslag
  • Tempereren: invloedsfactoren, stappen, schroef, batch, meerstaps, controle, …
  • Enroberen: proces, laagdikte, …
  • Mouleren: volle producten, gevulde producten (schaal, vulling, afdekken/dichtkleven), ontvormen
  • Decoreren
  • Koelen
  • Kwaliteitsbeheersing: smeltgedrag in de mond,“fat" blooming, glans-mat, breekvastheid, "sugar"blooming, houdbaarheid, viscositeit en vloeibaarheid, ...
  • Kwaliteitsparameters: vetgehalte, invloed emulgator, viscositeit, vocht, fijnheid, tempereergraad

Deze opleiding is niet geschikt voor andere medewerkers uit de chocoladewereld (inkopers, verkopers, marketing....). Voor hen kan een kortere opleiding voorzien worden. Contacteer karl.meuris@alimento.be.


Prijs

  • Gratis voor kleine bedrijven (minder dan 100 werknemers).
  • € 150 per deelnemer per dag voor een bedrijf met 100 werknemers of meer, of dat behoort tot een groep die in totaal 100 werknemers of meer telt.
  • € 350 per deelnemer per dag voor de anderen.
Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
DE MONTIL
Moortelstraat 8 - 1790 AFFLIGEM (Tel 02 583 00 70)
Referentie
IPV/191/41/2109/57353/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer (of bedrijf dat behoort tot een groep met in totaal 100 werknemers of meer): € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor opleidingen voedselveiligheid en voedingstechnologie (volgens de voorwaarden van CEVORA)
Tijdsduur
16 uur, BEV attest mogelijk in combinatie met andere modules
Startdatum
30/04/2019
Datums
30/04/2019 en 07/05/2019
Uren
09u00-17u00, met lunch
Aantal inschrijvingen
0/15
Lesgevers
Patrick De Smet (De Smet Patrick)
Loonkost - BEV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor BEV (Betaald Educatief Verlof)

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Karl Meuris

Adviseur
0476/490 421
Terug naar boven