Doelgroep
De technische verantwoordelijke, stoomtechnici, procestechnologen of de kwaliteitsverantwoordelijke.
Doelstelling
Stoom wordt op diverse plaatsen in een voedingsbedrijf gebruikt. Voor het opwarmen van productieprocessen of het steriliseren van een productielijn.
Stoom kan direct of indirect in contact komen met het product en moet daarom voedselveilig zijn. Naast de wettelijke voorschriften en beschrijvingen van normen wordt op de praktische kant ingegaan met enkele voorbeelden waar het fout is gegaan.
Voorkennis
Niveau Hoger Secundair Technisch mechanica of gelijkwaardig.
Inhoud
- Wet- en regelgeving m.b.t. stoom
? Relevante onderdelen uit EU en US-wetgeving? ISO-EN 22000; EN 12953-10
? EHEDG/3-A
- Zwarte stoom
° Werking stoominstallatie
- HACCP/HAZOP-studie stoom
? Hazards: verontreinigingen? Elimineren, Reduceren, Inspectiepunten
- Vervolg
? Wat fout kan gaan (stoomregelkraan; condenspot)
- Stoomclassificering
° Pure - Clean - Filtered - Plant steam
- Praktijkcase
- Bijzondere toepassingen – stoominjectie/-infusie
? Aanbranden; kritische temperatuur, lage drukstoom? Nieuwe technieken
- Rondom stoom & productveiligheid w.o.
? Afvoeren damp/voorkomen condensvorming? Blancheren, UHT/flashvat en andere voorbeelden