Samenvatting
Geurproblematiek van verpakkingsmaterialen, Europese wetgeving (normen, standaarden) rond voedingscontactmaterialen, richtlijnen (GMP) rond productie van voedingscontactmaterialen en sensorische analyse (met chemisch-analytische ondersteuning).

Doelgroep
Medewerkers van de afdelingen kwaliteitscontrole en R&D

Doelstelling

  • Tijdens deze workshop, een halve lesdag, worden praktische tips & tricks gegeven voor sensorische analyse van voedings-contactmaterialen, meer bepaald voor geurtesten.
  • Voedingsproducenten willen dure recalls vermijden, daarom het belang om verpakkingsgerelateerde smaak- en/of geurafwijkingen (taints) te voorkomen.
  • In de Europese wetgeving (Verordening (EG) nr. 1935/2004) wordt trouwens gesteld dat materialen en voorwerpen, bestemd om met voeding in contact te komen, niet mogen leiden tot een aantasting van de organoleptische eigenschappen van voedingsmiddelen.
  • Verpakkingsgerelateerde smaakafwijkingen (taints) moeten ten stelligste vermeden worden.

Inhoud

  • Inleiding: geurproblematiek van voedingscontactmaterialen (FCM)/verpakkingsmaterialen
  • casestudies van verpakkingsgerelateerde taints in verpakte levensmiddelen en off-odours van verpakkingsmaterialen
  • geurwiel FCM: geurkrachtige, vluchtige componenten in voedingscontactmaterialen
  • good practices voor sensorisch onderzoek in het kader van voedingscontact-materialen: sensorische testruimte, selectie en training van sensorisch panel, selectie van descriptoren, staalvoorbereiding en -presentatie, soorten testen: triangeltest, rangordetest en kwantitatieve descriptieve analyse
  • (Europese) normen en andere standaarden voor sensorisch onderzoek van diverse verpakkingsmaterialen (Robinson test, EN 1230:2010, DIN 10955: 2004, ISO 13302:2003)
  • tips & tricks voor selectie en training van een geurpanel (afhankelijk van het type verpakkingsmateriaal)
  • praktische geurtesten van (bedrukte) verpakkingsmaterialen (papier/karton en polymere materialen)

Praktisch

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Herbert Matthys

Adviseur
0473/654.276
Terug naar boven