Samenvatting
Aanleren van de basisprincipes van sensorische evaluatie en smaaktesten. De begrippen geur/aroma, smaak en mondgevoel worden geïllustreerd, zodat je smaakvarianten kan herkennen en beoordelen.

Doelgroep
Deze opleiding is bestemd voor diverse medewerkers (bv productieoperatoren, productieverantwoordelijken, labomedewerkers...) die in staat moeten zijn een (korte) smaaktest van het product uit te voeren.
Doelstelling

  • aanleren basisprincipes van sensorische evaluatie/ smaaktesten
  • illustratie van de begrippen geur/aroma, smaak en mondgevoel

Na afloop van deze opleiding :

  • kennen de cursisten de correcte werkwijze voor het uitvoeren van smaaktesten, bv een korte smaaktest aan de lijn bij een productwissel.
  • kunnen de medewerkers na een smaaktest beoordelen of de smaak beantwoordt aan de kwalitatieve doelstellingen,
  • hebben de cursisten inzicht in het smaakpallet van de gevraagde producten en zijn in staat om de smaakvarianten te herkennen en te beoordelen.

Inhoud

  • kort theoretisch deel; algemene smaaktraining, sensorische evaluatie.
  • aanleren om de nodige concentratie aan de dag te leggen om verschil te proeven: wat is zoet, zuur, bitter, verschillende aroma’s.
  • productspecifiek: de eigen producten herkennen & beoordelen.
  • kunnen onderscheiden of het zuiver of niet zuiver is, bv te waterachtig? Smaak voldoende sterk?

Een groot deel van de training zal besteed worden aan diverse tests, oa de triangeltest: 3 producten waarvan 2 dezelfde. En vervolgens het verschil quoteren op daartoe voorziene fiches.
Het voedingsbedrijf kan in samenspraak met de docent voldoende oefenmateriaal voorzien.

Praktisch

Contact Alimento

Herbert Matthys

Adviseur
0473/654.276
Terug naar boven