Samenvatting
Inzicht in additieve stoffen die tijdens het productieproces bewust aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. We zien ook wat het wettelijke kader hieromtrent is en welke instanties een oogje in het zeil houden.

Doelgroep
Beginnende medewerkers met nog te weinig basiskennis voedingstechnologie, bv productieoperatoren, productieverantwoordelijken,...

Doelstelling

  • Wat zijn additieven?
  • Deze cursus wil inzicht geven omtrent additieve stoffen die bewust worden toegevoegd aan voedingsmiddelen tijdens het productieproces.
  • Wat het nut ervan is of waarom ze worden toegevoegd?
  • Inzicht in het wettelijk kader en welke instanties houden een oogje in het zeil.

Inhoud

  • Wat zijn voedingsmiddelenadditieven.
  • Klassieke indeling in groepen met o.a.
    • zuurteregelaars en buffers
    • anti-klontermiddelen
    • anti-oxidanten
    • broodverbetermiddelen
    • emulgatoren
    • kleurstoffen
    • conserveringsmiddelen
    • stabilisatoren
    • verdikkingsmiddelen
    • geleermiddelen
    • smaakversterkers
    • zoetstoffen …
  • Hoe zijn ze gereglementeerd
    • codex, EU, E-nummers/lijsten
  • Zijn additieven gevaarlijk voor de gezondheid (toxicologie).
  • Hoe gebeurt de risico-evaluatie:
    • wat is een ADI?
    • hoe wordt een ADI bepaald?
  • Zijn er alternatieven voor additieven.
  • Andere vreemde stoffen in voeding.
  • Gedetailleerde analyse van een aantal veel gebruikte additieven in de voeding; algemeen, structuur, eigenschappen/ functionele werking, toepassingen.
Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Syntra Berchem-Opleidingscentrum Alimento
Borsbeeksebrug 32 - 2600 BERCHEM (Tel 03 230 20 72)
Referentie
IPV/191/41/2105/55501/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer (of bedrijf dat behoort tot een groep met in totaal 100 werknemers of meer): € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor opleidingen voedselveiligheid en voedingstechnologie (volgens de voorwaarden van CEVORA)
Tijdsduur
7 uur, BEV attest mogelijk in combinatie met andere modules
Startdatum
05/02/2019
Datums
05/02/2019
Uren
van 9u tot 16u
Aantal inschrijvingen
0/9
Lesgevers
Geertrui Vlaemynck (ILVO)
Loonkost - BEV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor BEV (Betaald Educatief Verlof)

Contact Alimento

Herbert Matthys

Adviseur
0473/654.276
Terug naar boven